Uzziedējis zem ūdens • IR.lv

Uzziedējis zem ūdens

3
Uldis Rudaks. Foto — Jānis Pipars
Ieva Puķe

Festivālā Kartupeļpalma Uldis Rudaks uzaicinājis «aisberga neredzamo daļu» — labākās Latvijas alternatīvās mūzikas grupas, kuru piedāvājums šobrīd ir neparasti daudzveidīgs. «Turklāt tagad, kad ieraksti bez maksas pieejami internetā, cilvēkiem ir iespējams atrast to, kas patiešām interesē un patīk»

Kartupeļpalma man pašam aug mājās puķpodā, Uldis Rudaks gādīgi ierunājas kā tāds praktiskais latvietis, taču tūlīt iemet dramatiskāku akordu: «Tās zieds atveras naktī, izdala kaut kādu specifisku smaku un izskatās pēc falla. Tāpēc tās latīniskais nosaukums ir Amorphophallus. Domāju — Kartupeļpalma, baigi labs nosaukums mūzikas festivālam!» 13. jūlijā Salaspils Botāniskajā dārzā Rudaka jau otro gadu organizētajam pasākumam arī sauklis atvasināts no bioloģijas: «Atveras, kad citi aizveras.» «To gan varētu saprast arī tā — šie mūziķi tiek sadzirdēti, kad aizveras tie, kas spēlē skaļi, uz lielajām skatuvēm Arēnā Rīga un stadionos,» Uldis iezīmē formātu.

Kartupeļpalmas atvasi no sava istabas auga atdalījusi un rokmūzikas žurnālistam pērn uzdāvinājusi tante, bet, izrādās, dārzkopībā gluži neiesvaidīts viņš nav. «Man jau bija palma parastā un neliels tā sauktais naudas kociņš,» Rudaks nevērīgi paziņo. 

Esam satikušies viņa mājām tuvajā Maskačkas bārā Ezītis miglā, kurjers Rudakam uz turieni atnes Die Antwoord plati. «Dienvidāfrikas grupa, viena no interesantākajām pēdējo 10 gadu laikā. Hiphops, bet pilnīgi citāds, vājprātīgs. Esmu viņus divreiz redzējis koncertos, iepatikās uzreiz,» sarunas biedrs komentē.

Savulaik no laikraksta Diena redakcijas, nevienu nebrīdinot, izgaisis, lai padzīvotu Londonas skvotā, šobrīd Uldis ir nobāzējies dzimtenē, aizkustinoši rūpējas par aptuveni 14 gadus veco uz ielas pieklīdušo suni Odiņu. Žonglē starp dīdžeja darbu, Radio Naba iknedēļas autorraidījuma Zibens pa dibenu vadīšanu un mūzikas recenzijām periodikā. Latviešu underground nišā otra tik zinoša žurnālista nav. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu