Briseles pārsteigums • IR.lv

Briseles pārsteigums

Iespējams, topošā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un bijušais Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers. Foto — Reuters/Scanpix
© Der Spiegel

Vācijas aizsardzības ministres Urzulas fon der Leienas nominēšanas par Eiropas Komisijas prezidenti bija pārsteigums. Un daudzi ir neapmierināti ar šo lēmumu. Tas ne tikai kaitē centieniem demokratizēt ES, iespējams, viņu nemaz neapstiprinās amatā

Urzula fon der Leiena (60) smaidīdama sēdēja uz podesta Eiropas Tautas partijas (ETP) parlamentārās grupas sanāksmē Strasbūrā. Kad pasākums bija beidzies un cilvēki sāka izklīst, viņa pagriezās pa kreisi un uzrunāja vīrieti sev blakus — lielāko zaudētāju cīņā par varas pozīcijām Briselē.

«Jūs joprojām esat jauns,» viņa mierinoši sacīja Manfrēdam Vēberam, kurš bija ETP oficiāli izvirzītais vadošais kandidāts maija beigās notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Vēbers bija cerējis pēc centriski labējo partiju uzvaras iegūt Eiropas Komisijas prezidenta vietu. Taču tā vietā amats tika piedāvāts fon der Leienai, kura ne reizi nav cīnījusies par vietu Eiropas Parlamentā vai jelkādu citu amatu Briselē. «Jūs strādājāt vareni,» viņa esot teikusi Vēberam 2. jūlijā notikušajā sanāksmē.

Pēc tam viņa viegli pārslēdzās uz franču valodu un runāja par Briselē pavadīto bērnību un savu tēvu, kurš tolaik strādājis EK. Un tad viņa stāstīja par Kalifornijā kopā ar vīru nodzīvotajiem gadiem — nu jau angļu valodā.

Mārketinga ziņā Vācijas aizsardzības ministrei tā bija ļoti noderīga uzstāšanās. Daudzi parlamentārieši nebija diez ko priecīgi par viņas pēkšņo nominēšanu. Un fon der Leienas apstiprināšana amatā nepavisam nav droša, lai arī viņas spēja pārliecināti un vairākās valodās uzrunāt klausītājus bija jaudīgāka pretstatā stīvajam bavārietim Manfrēdam Vēberam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu