Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Jau vairāk nekā nedēļu ilgušais postošais karstums Francijas ūdenstilpēs samazinājis skābekļa daudzumu, tāpēc iet bojā milzīgs daudzums zivju. Pagājušajā piektdienā fiksēta 45,9 grādu gaisa temperatūra. Foto — AFP/LETA

Protestējot pret balsstiesību atjaunošanu Krievijai, Baltijas un vēl četru valstu delegācijas pagājušajā nedēļā pārtrauca dalību Strasbūrā notiekošajā Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sesijā un konsultēsies ar savu valstu valdībām un parlamentiem par turpmāko rīcību. Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Gruzijas, Polijas un Slovākijas delegācijas paziņoja, ka Eiropas Padome ir vairāk ieinteresēta aizstāvēt agresoru, nevis agresijas upurus, tāpēc organizācijas nākotne ir apdraudēta. EPPA otrdien atjaunoja Krievijas balsstiesības, ko bija apturējusi pēc Ukrainai piederošās Krimas aneksijas 2014. gadā. Par balsoja 118 EPPA locekļi, pret 62, bet 10 atturējās.

Otrdien Strasbūrā darbu sāka Eiropas Parlamenta 9. sasaukums, kurā strādās arī astoņi no Latvijas ievēlētie deputāti. 61% deputātu nebija aizejošā sasaukuma locekļi, jaunajā parlamentā ir vairāk sieviešu nekā iepriekšējā. Jaunākajai deputātei ir 21 gads, bet vecākajam deputātam — 82. Jauno deputātu pirmais darbs būs EP priekšsēdētaja ievēlēšana nākamajiem 2,5 gadiem. Taču nerimstošu domstarpību dēļ par nākamo Eiropas Komisijas vadītāju vēl līdz otrdienas pēcpusdienai nebija sācis darbu ES dalībvalstu līderu samits.

NATO aizsardzības ministru tikšanās laikā Briselē NATO izteica Krievijai pēdējo brīdinājumu un aicināja to iznīcināt tuvās un vidējās darbības rādiusa kodolraķešu sistēmu. NATO uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi 1987. gada līgumu par tuvās un vidējās darbības rādiusa kodolieročiem un sākusi izvietot SC8 raķetes, kas spēj transportēt kodolieroču galviņas.

Pirmdien pirms karoga pacelšanas par godu Honkongas atkalapvienošanās ar Ķīnu gadadienai protestētāji ielauzās Honkongas parlamentā. Ielās izgājuši ap 550 tūkstošiem cilvēku, kuri protestē pret Ķīnas varas pastiprināšanos. Jau no rīta notika sadursmes ar policiju, kurās ir desmitiem ievainoto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu