Sašauta 74 reizes • IR.lv

Sašauta 74 reizes

3
Šim piecus gadus vecajam Sumatras orangutanam vārdā Eleina, par laimi, nav bijis tik briesmīgs liktenis kā rakstā minētajai Houpai. Eleina un vēl kāds četrus gadus vecs primāts gandrīz divus gadus pavadījuši Janto meža rezervāta rehabilitācijas centrā un «meža skolā», mācoties pasargāt sevi pirms atgriešanās dzīvē savvaļā. Foto — AFP/Scanpix
Hanna Bīča © The New York Times

Pārtikas industrijas apetīte pēc palmu eļļas ir neizsīkstoša. Arī Latvijā tā atrodama daudzos produktos. Diemžēl eļļas ražošanas palielināšanai ir negatīvas blaknes: jaunu plantāciju ierīkošanai izcērt lietus mežus, un mājvietu zaudē primāti

Pie Houpas un viņas mazuļa ieradās vīri ar šķēpiem un šaujamajiem. Bet viņa negāja projām. Viņai nebija, kur iet.

Kad pneimatiskās šautenes lodes caururba Houpas acis un atņēma redzi, ceļu augšup pa stumbriem viņa atrada pēc taustes, tumšbrūnas vilnas klātajiem pirkstiem meklējot uzturam nepieciešamos tropu augļus. Beigās Houpas augumā tika iecirstas dziļas brūces. Tika salauzti vairāki kauli. Viņas ķermenī iestrēga septiņdesmit četras lodes. Un viņai atņēma dažus mēnešus veco mazuli.

Houpa (‘cerība’ — angļu val.), kurai vārds tika dots rehabilitācijas centrā, ir Sumatras orangutans. Tie ir apdraudēti dzīvnieki, kas, kā brīdina zinātnieki, var kļūt par pirmo nozīmīgo izmirušo cilvēkpērtiķu sugu. Izcērtot džungļus un nosusinot purvus, lai atbrīvotu vietu eļļas palmu plantācijām, orangutani, kuru vārds malajiešu valodā nozīmē ‘meža cilvēki’, zaudē dzīvojamo vidi, kas ir viņu identitātes pamatā.

Indonēzijas salā Sumatrā kā cilvēku nestās iznīcības apliecinājums visur plešas apogļoti koku stumbri un nosvilināta zeme. «Ir attīrīti 20 tūkstoši hektāru zemes, kurā palikuši tikai pāris koki un orangutani lūkojas apkārt, it kā prasot: kas noticis ar manu mežu?» saka Sumatras orangutanu konservācijas programmas direktors Ians Singltons.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu