Bez Laimes lāča funkcijas • IR.lv

Bez Laimes lāča funkcijas

1
Raimonds Vējonis. Foto — Gints Ivuškāns
Aivars Ozoliņš

Raimonds Vējonis savas prezidentūras noslēguma intervijā par padarītajiem darbiem, noslīdējušajiem reitingiem un politiķu populismu, kas var apdraudēt tiesisku valsti

Valsts prezidenta darba kārtība arī pēdējās dienās pirms amata pilnvaru beigām ir itin blīva. 26. jūnijā mums bija tieši viena stunda sarunai, jo pēc tam Raimondam Vējonim bija jātiekas ar Latvijas skautu un gaidu vienībām. Viņš atzīst, ka bija atstājis sev iespēju pretendēt uz otru termiņu amatā, ja Saeimai pirmajā vēlēšanu kārtā nevienu no trim kandidātiem nebūtu izdevies ievēlēt, taču uzsver, ka termiņi neierobežo darbu valsts un sabiedrības labā un viņš to darīs arī turpmāk.

Atskatoties uz četriem gadiem amatā, par ko jums ir vislielākais gandarījums un kas sagādājis lielāko vilšanos?
Vislielākais gandarījums ir par to, kā stiprināta drošība. Jau 2018. gadā esam spējuši sasniegt 2% [no IKP aizsardzībai], tas ir ļoti būtisks sasniegums. Mums ir NATO paplašinātie spēki. Gan politiķiem, gan vēl jo vairāk sabiedrībai ir ticība, ka grūtā brīdī mēs nepaliksim vieni. 1940. gadam nevajadzētu vairs nekad atkārtoties. Tā arī bija mana iniciatīva, ko parlaments akceptēja, — ja tomēr notiek krīzes situācijas un kāds mūs apdraud, tad militārās vienības sāk cīnīties, negaidot pat pavēli no vadības. Tas ir ļoti, ļoti svarīgi.

Tā ka es uz savu prezidentūru skatos pirmām kārtām tieši caur šo prizmu — ka esam stiprinājuši drošību. Protams, skatāmies daudz plašāk — drošība nav tikai militārā, bet jārunā arī par sociālekonomisko drošību, par tiesiskumu. Tam, ka tiesneši sāka paši runāt par problēmām sistēmā, būtisku ieguldījumu deva arī diskusijas sākšana [Prezidenta] pilī.

Un vilšanās?
Pirmkārt, par nepilsoņu bērniem. Tas ir pilnīgi nepareizi! Mums ir jāizbeidz vienreiz piešķirt nepilsoņa statusu bērniem, mēs esam moderna Eiropas valsts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu