Ušakova slēptā kamera domē • IR.lv

Ušakova slēptā kamera domē

2
Nils Ušakovs. Foto — LETA
Raivis Vilūns

Kamēr Rīgas domes koalīcija meklē atbalstu jaunajam mēra kandidātam Oļegam Burovam, bet opozīcija turpina cerēt uz ārkārtas vēlēšanām, bijušajam domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam Rīgas Satiksmes korupcijas lietā piemērots aizdomās turētā statuss.

Par Rīgas domes iepriekš nesatricināmās Saskaņas un Gods kalpot Rīgai koalīcijas krīzes sākumu var uzskatīt pērn novembrī ierosināto kriminālprocesu par korupciju Rīgas Satiksmes transporta iepirkumos. Sākotnēji KNAB aizturēja septiņas personas, ieskaitot ilggadējo uzņēmuma vadītāju Leonu Bemhenu, taču domes vadība — uzņēmuma kapitāldaļu turētājs mērs Nils Ušakovs un vietnieks Andris Ameriks — arī pēc abu kratīšanas palika ārpus oficiālām aizdomām. Taču 30. jūnijā, septiņus mēnešus pēc izmeklēšanas sākuma, aizdomās turētā statuss piemērots arī Ušakovam, kurš maijā tika ievēlēts Eiroparlamentā un darbu domē jau atstājis. «Vislielāko izbrīnu izraisa fakts, ka aizdomās turētā statuss piemērots ārkārtīgi lielā steigā tieši vienu dienu pirms darba sākšanas Eiroparlamentā,» Ušakovs par notikušo pauž skaļu sašutumu. Mēra darba kabinetā arī atrasta albumā nomaskēta videokamera un mikrofons — šāda pašdarināta ierakstīšanas iekārta oficiāli skaitās «stratēģiskas nozīmes ierīce», par kuras glabāšanu privātpersonām draud kriminālatbildība.

Tikmēr domē palikušie turpina Rīgas mēra meklējumus — krēsls atbrīvojās 20. jūnijā, kad uzticības balsojumu neizturēja Ušakova pēctecis Dainis Turlais, kurš amatā sabija tikai trīs nedēļas. 27. jūnijā GKR vienojās amatā virzīt pašreizējo mēra pienākumu izpildītāju, ilggadējo deputātu Oļegu Burovu. Viņu atbalsta arī Saskaņa, taču ar to vairs nepietiek, jo koalīcijai ir tikai 28 balsis no 60, kopš disciplīnas pārkāpumu dēļ no Saskaņas tika izslēgti četri deputāti.

GKR šonedēļ turpina balsu zvejošanu — sarunas jāveic plašā lokā, jo domē tagad darbojas jau astoņas frakcijas. Līdzās divām koalīcijas un četrām opozīcijas frakcijām, kuras pastāv kopš vēlēšanām, pēdējā mēneša laikā uzradušās vēl divas apvienības. Neatkarīgo deputātu frakciju izveidojuši četri izslēgtie saskaņieši, bet blokā Rīgai! apvienojušies divi bijušie Jaunās konservatīvās partijas deputāti un Latvijas attīstībai pārstāvis Oskars Putniņš, kas savu frakciju pameta jau agrāk. Putniņš uzsver, ka bloka Rīgai! trijotne par Burovu nebalsos — viņaprāt, mēram jānāk no agrākās opozīcijas. Kā iespējamo kandidāti viņš nosaucis Baibu Broku no Nacionālās apvienības. Viņas frakcija Brokas kandidatūru plāno apspriest nākamnedēļ, Ir teica tās vadītājs Nauris Puntulis. Partijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars publiski paziņojis, ka koalīcija ar Sakaņu nav iespējama, bet pārējie lēmumi esot pašu domnieku ziņā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu