Latvijas vasaras atvilināta • IR.lv

Latvijas vasaras atvilināta

Alise Careva. Foto — Kristīne Madjare
Ilze Vītola

Pavadot atvaļinājumu dzimtenē, Londonā dzīvojošā Alise Careva (31) sapratusi — Rīga ir īstā vieta, kur piepildīt savu sapni par mākslas galeriju

Ir pirmdiena, un galerija Careva nestrādā. Apsēdusies uz palodzes, tās īpašniece Alise pa milzīgajiem logiem vēro Vecrīgu lietū. Uz telpām Kaļķu ielā galerija pārcēlusies martā. Pirms tam atradusies Baznīcas ielā. «Nebija vietas ne kabinetam, ne darbu glabātavai. Gribējās kaut ko lielāku,» savu lēmumu skaidro Alise. 

Vairumam rīdzinieku Vecrīga īsti nesaistās ar vietu, kur baudīt laikmetīgo mākslu, tāpēc pajautāju, vai vietas maiņa nav ietekmējusi apmeklētāju skaitu. «Latvijas mākslas vide ir šaura. Tie, kas zina un kam interesē, galeriju atrod,» viņa nosaka. To pierāda arī kuplais viesu skaits izstāžu atklāšanas pasākumos, par ko Alise priecājas, — laikam jau visiem zināms, ka jaunajā mītnē vairāk rūmes.

Kaļķu ielā, vārtrūmē, otrajā stāvā virs kāda naktskluba — arī par grūtībām atrast galeriju neviens nav sūdzējies. Tieši otrādi, krietni pieaudzis ārvalstu apmeklētāju skaits.  Lielākā daļa Carevas galeriju uzmeklējot internetā. Alise vēl piebilst — tas, ka galerija atrodas otrajā stāvā un tajā var iekļūt, zvanot pie durvīm, ir ierasta prakse visā pasaulē. «Mēs tagad kārtojam atļaujas izkārtnēm. Izrādās — tas ir birokrātiski sarežģīti un laikietilpīgi.» Galerija Careva tika atklāta 2017. gadā. Cik viegli atvērt galeriju Latvijā? «Viegli nav,» Alise iepauzē. «Bet ir interesanti,» un nosmaida. 

Rādīt piemēru

Tikko apritējuši divi gadi, kopš Alise ir atgriezusies Rīgā. 2017. gada jūnijā viņa atbrauca, lai šeit pavadītu atvaļinājumu. «Zināms, ka vasara Latvijā ir labākais laiks ever*. Tajā brīdī likās, ka vienmēr būs saule, smaržīgas pļavas un silts ūdens ezeros,» Alise smaidot atzīstas, ka Latvijas vasara viņu nošarmējusi. Tobrīd viņa bija pārdomās par to, ko vēlas savā dzīvē darīt. Zināja — grib kaut ko savu. Pavadot dažas nedēļas Latvijā, sapratusi — arī šeit viss notiek, un iespēju netrūkst. Jāpaliek! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu