Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Protestējot pret Krievijas balsstiesību atjaunošanu, Ukrainas delegācija otrdien pameta Ei­ropas Padomes Parlamentāro asambleju. Balsstiesības tika apturētas pēc Krimas pussalas aneksijas 2014. gadā. Pret Krievijas balsstiesību atjaunošanu līdz ar Ukrainu iebilda Baltijas valstis un Lielbritānija.

Starptautiskie izmeklētāji nosauca četrus aizdomās turētos par pasažieru lidmašīnas reisā MH17 notriekšanu 2014. gadā virs Austrumukrainas. Trīs ir Krievijas, viens — Ukrainas pilsonis. Viņi izsludināti starptautiskajā meklēšanā. Lietu plāno nodot Nīderlandes tiesā līdz gada beigām, bet procesu varētu sākt 2020. gada martā. Lidmašīnu ar 298 cilvēkiem notrieca no raķešu iekārtas BUK, kas piederēja Krievijas armijas Pretgaisa aizsardzības spēku 53. Kurskas brigādei.

Svētdien Čehijas galvaspilsētā Prāgā pēdējo desmitgažu plašākajā demonstrācijā izgāja 250 tūkstoši cilvēku, kuri prasīja no amata atkāpties valdības vadītājam Andrejam Babišam. Demonstranti prasīja arī neatkarīgu izmeklēšanu par aizdomām, ka Babišs izkrāpis ES subsīdijas savam uzņēmumam divu miljonu eiro apmērā.

ES Tiesa pirmdien nolēma, ka Polijas likums par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu ir pretrunā ar ES normām. Tiesa secināja, ka Polijas politiķu mēģinājumi atlaist no amata gandrīz trešdaļu Augstākās tiesas, samazinot obligāto tiesnešu pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem, ir pretrunā ar tiesu varas neatkarības principu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu