Mazbritānijas drauds • IR.lv

Mazbritānijas drauds

Nikola Stērdžena. Foto — Scanpix/LETA
Jorgs Šindlers, © Der Spiegel

Skotijas valdības vadītāja Nikola Stērdžena iestājas par jauna Skotijas neatkarības referenduma rīkošanu, kritizē Brexit haosu un velta asus vārdus Borisam Džonsonam, kam ir vislielākās izredzes kļūt par nākamo britu līderi

Nikola Stērdžena (48) ir gan Skotijas valdības vadītāja, gan Skotijas Nacionālistu partijas līdere. Šī partija jau 12 gadus ir ietekmīgākais politiskais spēks Skotijā, apvienojot kreiso sociālo politiku, vides aktīvismu un nacionālismu, bet vienlaikus saglabājot draudzīgu skatījumu uz imigrāciju. Pati Stērdžena bija prominenta personība, kura pirmā neatkarības referenduma laikā 2014. gadā aģitēja par Skotijas izstāšanos no Apvienotās Karalistes. Vēlētāju vairākums — 55% — šo ideju noraidīja.

Tagad Stērdžena, juriste pēc izglītības, paziņojusi, ka tuvāko divu gadu laikā tiks rīkots otrs neatkarības referendums.

Vai turat īkšķi, lai par britu premjeru kļūtu Boriss Džonsons?
Nē. Domāju, ka Džonsona kļūšana par premjeru būs šausminoša realitāte lielākajai daļai cilvēku, it īpaši Skotijā.

Izskatās, ka viņš iestājas par bezvienošanās Brexit. Un saskaņā ar nesenu aptauju tieši aiziešana no ES bez vienošanās ievērojami palielinātu skotu vēlmi pēc neatkarības. Vai tas nav tieši tas, ko jūs vēlaties?
Mani nekad nav iepriecinājusi doma, ka Apvienotajā Karalistē būtu jānotiek kaut kam postošam un tas attiecīgi vairotu mūsu tieksmi pēc neatkarības. Es vienmēr esmu vēlējusies, lai mūsu nostāja gūtu virsroku, jo tas vienkārši ir labāk Skotijai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu