Dome bez kapteiņa • IR.lv

Dome bez kapteiņa

Rīgas domes sēžu zāle. Ilustratīvs foto — LETA
Raivis Vilūns

Lai arī opozīcijai ir izdevies līdz šim neiedomājamais — gāzt Rīgas mēru —, cerības uz ārkārtas vēlēšanām vēl ir pāragras, jo šķelšanās sākusies arī pašā opozīcijā

Pēc amata pilnvaru beigām mēra portretu piekar Rīgas domē, taču šobrīd sāk veidoties sastrēgums — vēl nav uzgleznots desmit gadus valdījušā Nila Ušakova portrets, bet nākamais rindā jau Dainis Turlais. Viņš mēra amatā sabija tikai trīs nedēļas, jo 20. jūnijā opozīcijas deputāti, saņemot atbalstu no bijušo saskaņiešu četrinieka, nobalsoja par neuzticības izteikšanu domes priekšsēdētājam. «Domāju, ka no manas puses nekādas citas aktivitātes nevarēja vairāk būt,» pēc amata zaudēšanas Turlais secināja, ka opozīcijas uzrunāšanai darījis visu iespējamo, un neslēpa sarūgtinājumu par domnieku rīcību. Tagad, ja dome nespēs divu mēnešu laikā ievēlēt jaunu mēru, Saeima varēs to atlaist.

Turlā gāšana

Debatēs pirms balsojuma aktīvi iesaistījās opozīcijas deputāti un arī pie frakcijām nepiederošais Oskars Putniņš (ievēlēts no LA) — lai gan iepriekš domes balsojumos atbalstījis Saskaņas un Gods kalpot Rīgai koalīciju, ceturtdien viņš paziņoja, ka cer uz opozīcijas virzītu mēra kandidātu. Putniņš solīja balsot par Turlā gāšanu, ja opozīcija vienosies par savu mēra kandidātu. Lai gan netika izvirzīts neviens kandidāts, Putniņš  balsojumā tomēr pievienojās opozīcijai un faktiski izšķīra rezultātu, jo Turlā atstādināšanu atbalstīja 31 deputāts, bet 29 bija pret. 

Jau debatēs varēja noprast, ka opozīcijai atšķiras domas, ko darīt pēc Turlā gāšanas. «Es uzskatu, ka risinājums noteikti ir ārkārtas vēlēšanas,» sacīja Jurģis Klotiņš (NA). Viņaprāt, jāļauj vēlētājiem izraudzīt jaunu Rīgas domes sastāvu un veidot «valstiski domājošu koalīciju». 

Savukārt Druvis Kleins (JKP) un Iveta Ratinīka (LA), kritizējot koalīciju un Turlo, vienlaikus arī pauda neapmierinātību ar opozīcijas kolēģu vēlmi par katru cenu panākt ārkārtas vēlēšanas. «Būsim godīgi — tagad vairākus mēnešus būs priekšvēlēšanu haoss, kad manu liftu rotās Ušakova seja, bet citas partijas centīsies godīgi pārliecināt vēlētājus par saviem nodomiem. Mēs nodrošināsim pašvaldībā kārtējo bardaku gada garumā, bet varbūt labāk būtu tomēr strādāt ar mazām uzvarām — sākt vadīt komitejas, piemēram,» debatēs sacīja Ratinīka. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu