Dzejnieks Jānis Peters: Jau bērnībā biju izdomājis, ka būšu rakstnieks • IR.lv

Dzejnieks Jānis Peters: Jau bērnībā biju izdomājis, ka būšu rakstnieks

4
Jānis Peters. Foto: Jānis Pipars

“Mums Baltijā nevajag trīcēt un drebēt, ar armiju te neviens nenāks. Taču intelektuālā ielaušanās notiek katru sekundi. Nupat jau pasaule tā mainās, ka tas notiek visur — paskatieties ASV divkauju ar Ķīnu. Putins arī grib globālajā ainā dominēt,” intervijā žurnālam Ir teic dzejnieks Jānis Peters, kurš 30.jūnijā svinēs sava mūža 80.dzimšanas dienu.

Garā mūža laikā Peteram izdotas piecpadsmit grāmatas, viņš ir arī vairāk nekā 100 dziesmu tekstu autors, pārsvarā tie tapuši sadarbībā ar komponistu un viņa draugu Raimondu Paulu.

Intervijā Peters atskatās uz bērnību, kas pagāja kara laikā, un par to teic, ka bērnība pagājusi “ar trauksmes signāliem naktīs, kas brīdināja par bombardēšanu”. Dzejnieks joprojām tagad saraujas, kad izdzird neatliekamās palīdzības vai ugunsdzēsēju signālus, “kaut tie ir tikai putnēnu pīkstieni pāri ligzdas malai, salīdzinot ar kara laika trauksmes signālu”.

Peters atceras, ka vecāki mazo zēnu toreiz likuši gulēt ar šņorzābakiem kājās, lai tad, kad atskan trauksmes signāli, ātri var tikt augšā un skriet uz pagrabu pāri pagalmam slēpties no uzlidojuma.

Peters, kurš bijis ne tikai Latvijas Rakstnieku savienības pirmais sekretārs un viens no Latvijas Tautas frontes dibinātājiem, bet arī no 1991.gada pārstāvējis Latvijas intereses Krievijā sākumā kā Latvijas valdības pilnvarotais pārstāvis Maskavā, vēlāk līdz 1997.gadam – jau kā Latvijas vēstnieks Krievijā, intervijā par to, kā kļuva par diplomātu, atceras: “Es biju PSRS Augstākās Padomes deputāts, 4. maija Republika jau bija pasludināta, un Godmanis atbrauca pie mums uz Maskavu, uz Kremli. Viņš tur varēja ienākt brīvi, jo bija PSRS valdības loceklis — Gorbačovs neatzina Latvijas neatkarību, bet katras republikas premjeram Kremlī bija caurlaide. Viņš pienāca pie manis un teica: Jāni, ejam padzert kafiju! Tev jākļūst par Latvijas pastāvīgo pārstāvi Maskavā. Es mēģināju iebilst, bet viņš: ej kārties! Trīs stundu laikā vēlējās atbildi. Es to devu nākamajā dienā.”

Ja esat žurnāla abonents, visu interviju lasiet šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (4)

Atis Priedītis 22.06.2019. 08.55

Jānis Peters varētu kļūt par mūsdienu Mavriku Vulfsonu, ja vien viņam pietiktu drosmes sākt par visu runāt atklāti. Latvijas tautas nacionālā varoņa loma šobrīd ir brīvi pieejama, diemžēl, šķiet, ka to spēlēt nevēlas neviens.

+1
0
Atbildēt

1

    QAnon > Atis Priedītis 23.06.2019. 16.21

    Ja kopš bērnības būtu audzināts par krietnu latvieti un nebūtu piekritis kļūt par čekas zinotāju, varbūt no viņa būtu iznācis čekistu noslepkavotais Uldis Freimanis, vai čekistu vajātais Igors Šiškins.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 01.07.2019. 06.16

…strādāt netīk man , laikam dzejnieks būšu es.

0
0
Atbildēt

0

Pandora 24.06.2019. 22.43

Nedrīkst ļaut viņam nomirt, iekams nav uzrakstījis memuārus – visu, ko Gorbačovs viņam lika darīt, kad sauca uz Maskavu vairākas reizes. Kādu Krievlatviju lika ar režīmam paklausīgās latviešu padomju inteliģences spēkiem uzbūvēt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu