Alu ēdu, alu dzēru • IR.lv

Alu ēdu, alu dzēru

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Dace Salmane

7 receptes jāņabērniem — lai miestiņa nav par maz!

Bez šaubām, Jāņu dienā alus vislabāk garšo tīrā veidā, auksts, no norasojušas glāzes. Bet vēl labāk, ja alus ir gan pīrādziņu, gan latviešu Līgo svētku šašlika, gan pēcsvētku rīta kokteilīša sastāvā. Un ne tikai — aprunājoties ar radiem, draugiem, kolēģiem, «uzklājām» alus galdu ar septiņiem ēdieniem un dzērieniem tā, lai alus ir visur!

Šašliks alus marinādē
1 kg cūkgaļas vajadzēs 1 glāzi gaišā alus, 3 sīpolus, sāli un piparus. Gaļu sagriež vienāda izmēra gabalos, sīpolus — ripās. Var pievienot arī ķiploku vai rozmarīna zariņu, vai medus karoti, bet labāk ar papildu garšām neaizrauties — šoreiz mums galvenajā lomā ir gaļa un alus! Visu saliek traukā, pārlej ar alu, labi sajauc un atstāj dažas stundas vai līdz rītam marinēties. Dur uz iesma, cep uz oglēm.

Alus mīklā fritēti dārzeņi, sīpolu gredzeni un ķimeņu siers
Mīklai nepieciešama 1 ola, 1 glāze kviešu miltu, 1/3 glāzes kartupeļu vai kukurūzas cietes, 1 glāze tumša, tumīga alus un šķipsniņa sāls. Visu labi samaisa un noliek vēsumā uz 10—20 minūtēm. Tikmēr sagatavo fritēšanai, ko sirds kāro, — mazus burkāniņus, ziedkāpostu rozetes, sīpolu gredzenus vai ķimeņsiera standziņas (dārzeņus pirms fritēšanas vēlams noblanšēt). Tad nelielā katliņā uzkarsē eļļu, apmērcē fritējamo materiālu mīklā un liek eļļā. Gatavs, kad garoziņa kļūst zeltaini brūna. Labi garšos kopā ar ķiploku mērcīti.

Okroška ar alu
Šī aukstā zupa nāk no Krievzemes, un tajā, pretstatā mums ierastajai aukstajai zupai uz kefīra bāzes, biezumi parasti peld kvasā. Bet, tā kā mums šis ir alus galds, arī zupa būs ar alu! Gatavojot šo zupu, neiztikt bez svaigiem gurķiem un cieti vārītām olām. Parasti mēdz pievienot arī redīsus un ar mizu vārītus kartupeļus. Tiktāl šo var saukt par veģetāro zupu. Savukārt tie, kas bez gaļas nejūtas paēduši, liek klāt arī vārītu vai kūpinātu gaļu vai, piemēram, doktordesu (mūsu variantā zupai ar alu labāk piedienēs kūpināta zivs). Gatavošana vienkārša — visu sagriež smalkos kubiņos. Pievieno sasmalcinātus zaļumus — dilles, pētersīļus, sīpollociņus. Var pievienot arī šķipsniņu sāls un cukura. Pārlej ar alu — ideāli, ja alus būs ar rudzu iesalu. Pasniedzot pievieno skābu krējumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu