Pūce aizlido uz Ķīnu • IR.lv

Pūce aizlido uz Ķīnu

Zane Zusta. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

5 jautājumi rakstniecei un žurnālistei Zanei Zustai, kuras grāmata Ucipuci meklē mājas iztulkota ķīniešu valodā

Ķīniešu izdevējiem mīlīgā Ucipuci iepatikās kādā no Eiropas lielajām grāmatu mesēm. Stāsts ir par rotaļu pūcīti, kas pazaudējusies ceļojuma laikā un pārvar dažādus šķēršļus, lai nokļūtu atpakaļ pie saimniekiem. Grāmata aizraujošā un bērniem saprotamā valodā runā par drošību un sniedz arī noderīgus padomus situācijās, ja gadījies noklīst no vecākiem. Tieši drošības tēma nospēlēja par labu grāmatas izdošanai Ķīnā — lielvalsts daudzmiljonu pilsētās tā ir tikpat aktuāla kā mazajā Latvijā.

Kā jūs nonācāt līdz Ķīnai?
2016. gadā man atnāca vēstule uz grāmatai speciāli izveidoto e-pastu, ko tajā laikā tik bieži nepārbaudīju. Kad atvēru, sabira pilna pastkaste ar bērnu vēstulēm, kurās viņi bija sūtījuši savus zīmējumus ar Ucipuci. Viena no pēdējām bija vēstule no Ķīnas. Ieraudzīju hieroglifus un nodomāju, ka šī droši vien ir mēstule. Bet tajā bija rakstīts, ka viņiem iepatikusies mūsu pūce, un lūgums atsūtīt vairāk materiālu. 

Kad vaicāju, kā viņi pamanīja grāmatu, izdevēji atbildēja, ka ieraudzījuši to Frankfurtes grāmatu tirgū, bet tagad saka — tomēr Boloņas bērnu grāmatu izstādē. Platforma Latvian Literature uz abiem pasākumiem bija sagatavojusi bukletu Books to Fall For, kurā pieminēts arī Ucipuci. Izdevēji to paņēma līdzi un atrakstīja uz norādīto e-pastu. Tā viņi mani atrada.

Vai nebija grūti uzticēties izdevējam, kas strādā tik tālu?
Daži man teica, ka nevajag uzticēties. Droši vien savāks failus un uztaisīs grāmatu, man nezinot. Bet Elīna Bīviņa mani iepazīstināja ar ķīnieti Floru, kura dzīvo Pekinā un varēja palīdzēt. Viņa aizgāja uz izdevēju biroju un apskatījās, ka viss ir droši un pa īstam. Palīdzēja novērtēt arī tulkojumu. Sākotnējā līgumā bija noteikts, ka grāmatai jāiznāk gada laikā. Šis termiņš, protams, tika pagarināts. Tomēr aprīlī, manas dzimšanas dienas mēnesī, grāmatu izdeva.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu