Kā palīdzēt? • IR.lv

Kā palīdzēt?

Nellija Ločmele

Slaveno teicienu «ir mazi meli, lieli meli un statistika» Latvijā var pārformulēt vēl citādi. Ir mazi meli, lieli meli un ir valsts apstiprinātie tarifi pacientu ārstēšanai. Tā ir nauda, ko valsts par katru izmeklējumu, operāciju vai cita veida palīdzību pārskaita medicīnas iestādei, kura ārstē pacientus. Piemēram, ja zīdaiņa dzīvība ir jāglābj, viņu mākslīgi barojot caur asinsriti, diennaktī valsts Bērnu slimnīcai par to pārskaita 44 eiro. Problēma tikai tāda, ka šī barošana patiesībā izmaksā 85 eiro — tātad divreiz dārgāk. Un šāda milzīga neatbilstība krājas par daudzām manipulācijām, tāpēc valsts slimnīcas strādā ar zaudējumiem, tajās trūkst mediķu, un pacientiem ir jāgaida mēnešiem garās rindās. Jaunā veselības ministre Ilze Viņķele saprot, ka vadzis drīz var lūzt. Cik nopietns ir iztrūkums un kā situāciju var labot, lasiet šajā žurnāla numurā.

Līdzsvaram jāsaka, ka medicīnas jomā drīz gaidāmas arī ļoti labas pārmaiņas — četri jauni zinātnieki tepat Latvijā radījuši unikālu metodi un ierīci, kas spēj agrīnā stadijā atpazīt ļoti bīstamo ādas vēzi melanomu. Ar ierīces palīdzību jau dažu minūšu laikā jebkurš ģimenes ārsts spēs noteikt, vai ādas veidojums ir ļaundabīgs un jāsteidzas pie onkologa. Šī atklājuma sākums bija jaunās fiziķes Ilzes Ļihačovas lēmums atstāt astrofizikas jomu un pievērsties tēmām, kuru rezultāti spēj palīdzēt cilvēkiem. Varbūt šis Ilzes moto iedvesmos arī valdību, lemjot par veselības un citām reformām?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu