Kā norakt labu ieceri? Ar grandiozām alternatīvām! • IR.lv

Kā norakt labu ieceri? Ar grandiozām alternatīvām!

3
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Jana Simanovska

Man reiz bija kāds daudzsološs paziņa, kam visi paredzēja lielu nākotni. Cienījamu vecāku dēls, gudrs, pašapzinīgs, lieliskām iespējām. Tomēr, kad vēlāk pēc padsmit gadiem viņu satiku, nekur tālāk par vidusskolas diplomu viņš nebija ticis. “Man ir ļoti daudz ideju vērienīgam biznesam”, viņš teica: “vienīgi, nav naudas, ar ko sākt”. Idejas bija tik grandiozas, ka bez miljona neiztikt, bet miljonu neviens viņam negribēja dot. Ar mazākām idejām viņš negribēja krāmēties. Tā nu tālāk par ideju ģenerēšanu nebija ticis.

Šo puisi atcerējos, klausoties debatēs par depozītu sistēmu. Redz, VARAM izstrādātā pudeļu depozīta sistēma neesot gana laba, jo vajag daudz labāku, lielāku, ideālāku, modernāku. Tas nekas, ka meži ir pilni ar pudelēm, jūra ir pilna ar pudelēm un piesārņošanu vajag pārtraukt nekavējoties.

Varbūt sākumā un tūlīt pārtraucam piesārņot vismaz ar to, ko ir viegli novērst – pudelēm, ko varam ielikt depozīta sistēmā? Pat, ka kāds bagāts cūkmens pudeles mežā vai pludmalē aizmirsīs, būs cilvēki, kam būs papildu motivācija tās nogādāt depozīta sistēmā.

Mani neatstāj sajūta, ka šo sapni par alternatīvo sistēmu ir uzbūruši tieši tie, kas nevēlas nekādu depozīta sistēmu. Bet depozīta sistēmai ir gana liels sabiedrības atbalsts, tāpēc nav prātīgi principiāli pret to iebilst. Ideālā, alternatīvā sistēma ir labs paņēmiens acu aizmālēšanai. To būs grūtāk ieviest, nav arī vērā ņemamas pieredzes tās ieviešanā citur, tās izstrāde prasīs vairāk laika un vēl vairāk diskusiju – proti, visu labi attālinās. Tikmēr šobrīd piedāvātā un izstrādātā pudeļu depozīta sistēma ir aprobēta citās valstīs un to ieviest var samērā ātri, turklāt dzērienu ražotāji to atbalsta.

Depozīta diskusijā ir ļoti daudz kaislību un negaidītu pavērsienu. Parādās apšaubāmas kvalitātes pētījumi (skatiet manu rakstu te), baumas, eksperti pauž “neatkarīgus” viedokļus, noklusējot savu interešu konfliktu. Likmes ir augstas – ar pudeļu depozīta sistēmu, ko dzēriena ražotāji vēlas apsaimniekot paši – un likums viņiem to ļauj, – pazūd daļa ienākumu atkritumu apsaimniekotājiem, kam līdz šim dzērienu iepakojuma apsaimniekošana bija labs, sabiedrībai ne pārāk caurskatāms ienākumu avots, jo tie dod vērtīgu un gana tīru izejvielu. Tiesa, dzērienu pudeļu depozīts nodrošina vēl vairāk un vēl tīrāku izejvielu, bet citā kravas kastē.

Maldās tie, kas saka, ka depozīta sistēma esot novecojusi – nē, tā ļoti labi iederas mūsdienās un ir pilnībā apritīga, jo atgriež radušos iepakojuma atkritumus pie to “radītāja”.

Nešaubos, ir gana daudz cilvēku, kas ir noticējuši ideālajai sistēmai. Izklausās jau labi, ne? Bet kāpēc nevar tagad nekavējoties ieviest VARAM izstrādāto pudeļu depozīta sistēmu un tad to pakāpeniski paplašināt un tiekties uz ideālu? Pārmaiņas labāk iesākt ar maziem soļiem un tad turpināt, jo pārāk grandiozas pārmaiņu ieceres bieži aprok pirms sākšanas.

 

 Autore ir vides inženierzinātņu doktore, biedrības “Ekodizaina komptences centrs” vadītāja

Komentāri (3)

QAnon 08.06.2019. 09.00

Varbūt tomēr pa tēmu, jeb Pederastu partijas adeptiem par to nav sava viedokļa? Vienotība astoņus gadus cītīgi pildīja visus savu čekas kuratoru rīkojumus, kas nodarījuši mūsu valstij vairāku miljardu lielus finansiālos zaudējumus un neatgriezeniskus reputācijas zaudējumus un turpina Latvijas demogrāfisko piesārņošanu, tāpēc es uz to arī atsaucos.
Ja par Lemberga stipendijām, tā bija Putina kuce, Zatļers, kurš rija saslaukas no “smagos noziegumos apsūdzētā” galda un uzlaizīja mērces paliekas

0
0
Atbildēt

0

QAnon 07.06.2019. 12.01

Autorei. Es Jums pilnīgi piekrītu. To neliešu mērķis, kuri ar visādu demagoģiju cenšas nepieļaut depozīta sistēmas izveidošanu un nepārstrādājamo cieto atkritumu pārvēršanu naftā, gāzē un siltumā ir: degošās plastmasas kalni Jūrmalā, degošas riepas Pārdaugavā, piesārņoti lauki, meži un ūdeņi un Latvijas enerģētiskā atkarība no Krievijas. Astoņus gadus valdīja krievu bandītu un čekas kājslauķu un pederastu Vienotība, tagad vara ir tikusi arī tās kroplām atvasēm: Par(OIK) un Jaunai Komparķijai.

0
-2
Atbildēt

1

    ak > altinyildiz 07.06.2019. 21.03

    Ir tāda vecas anekdote par ne visai sekmīgu studentu bioloģijas eksāmenā, ko esmu šeit pārstāstījis vairākas reizes. Ja jūsu tekstos, cienītais, “Vienotība” aizvietotu ar “blusas”, kā anekdotē, tad viss sakristu: lai arī par ko ietu runa, visur pie vainas Vienotība. Ja tas turpinās gadiem ilgi, tad jādomā, cienītais kungs, ka jūs dzīvojiet nogrimušā zemūdenē. Vai tik ilgi, cik Lembergs maksā stipendiju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu