Valdis Gavars, Raiņa vasarnīcas atjaunotājs • IR.lv

Valdis Gavars, Raiņa vasarnīcas atjaunotājs

1
Valdis Gavars Raiņa darbistabā, kurā dzejnieks pabeidza lugu Uguns un nakts. Darbistabas interjers precīzi atjaunots pēc fotogrāfijām un remonta laikā atrastajiem oriģinālo tapešu fragmentiem. Foto — Ieva Salmane
Marija Leskavniece

Raiņa celto vasarnīcu Jaundubultos var redzēt pa Gavaru ģimenes mājas logu. 1903. gadā dzejnieks šeit nomāja zemi no Slokas mežsaimniecības, lai varētu uzcelt māju netālu no vietas, kur bija aizvadījis pirmo mīlestības pilno 1894. gada vasaru ar Aspaziju. Būvējot savu māju, Raiņa nodoms bija konkrēts — apakšstāvu izīrēt atpūtniekiem, lai nopelnītā nauda dotu radošu brīvību rakstīt. «Tolaik tas bija ļoti izdevīgs bizness,» stāsta Valdis Gavars. 

Pats sev Rainis izbūvēja nelielu darbistabiņu mājas tornī, kur uzņēma arī domubiedrus un draugus. Mājā viesojies Kārlis Skalbe, Emīls Dārziņš. Skalbem kādā viesošanās reizē Rainis pat atvēlējis savu nelielo dīvāniņu, bet pats izgulēja nakti vēl neizbūvētajos bēniņos. Kad 1905. gadā Rainis un Aspazija emigrēja uz Šveici, mājas pārdošanu uzticēja Augustam Deglavam. Pirms Pirmā pasaules kara tai līdzās tapa vēl trīs izīrēšanai paredzētas ēkas. Brīvvalsts laikos kompleksam bija vairāki īpašnieki, bet padomju vara Jaundubultos ierīkoja Raiņa vārdā nosauktu pionieru nometni.

Gavaru ģimene sāka dzīvi kaimiņos neilgi pēc neatkarības atgūšanas. Taču Raiņa vasarnīcai ar gādīgu saimnieku atrašanu neveicās. Gadiem ilgi inženieris Valdis Gavars vēroja, kā skaistais savrupnams iet bojā. «Tikai redzam — stikli atkal nodauzīti, atkal kāds ir rāpies iekšā. Mums tiešām kļuva žēl tās ēkas.» Tas radīja interesi izpētīt mājas vēsturi. Pērn izdota Valda Gavara grāmata par vēsturisko vasarnīcu Mūsu priedes. Rainis un Aspazija Jaundubultos.

2015. gadā Gavaru ģimenei radās iespēja vasarnīcu un tai līdzās esošās būves iegādāties. Uzreiz bija skaidrs, ka jāsaglabā vēsturisko ēku vērtība un šarms, pirmajā vietā nevar likt biznesa intereses, uzslienot uz vērtīgās zemes vēl vienu daudzstāvu ēku, kādas aizvien vairāk parādās piejūras pilsētā. Ar mīlestību pret Jūrmalu un tās vēsturisko arhitektūru ģimene atjaunoja seno īpašumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu