Centies neradīt e-atkritumus! • IR.lv

Centies neradīt e-atkritumus!

Foto — Shutterstock
Mārtiņš Galenieks

Mazāk lietot internetu būs sarežģīti. Taču, izvēloties viedierīces, kas kalpo ilgāk un ir viegli salabojamas, var mazināt tehnoloģiju ietekmi uz vidi

Daudzi būs pamanījuši sociālajos tīklos klejojošu bildīti ar Maslova piramīdu, kuras pašā apakšā, vēl zem pamatvajadzībām ēdiena, siltuma, ūdens, kāds asprātis pierakstījis Wi-Fi un bateriju. Katrā jokā ir daļa patiesības. Šobrīd internets pieejams 4,4 miljardiem (56%) planētas iedzīvotāju. Viedtālruņi ir trijiem miljardiem. Informācijas tehnoloģijas ir caurvijušas visas sabiedrības dzīves jomas un prasa arī lielu enerģijas patēriņu. 

Ja plašajā aprēķinā iekļauj pilnīgi visu, sākot no televīzijas apraides, interneta pakalpojumiem un beidzot ar mobilo telefonu uzlādi, tad informācijas un komunikācijas tehnoloģiju industrija ir atbildīga par 2% no pasaules siltumnīcas gāzu izmešiem — tikpat rada aviācijas industrija. Pēc dažām prognozēm, līdz 2030. gadam IT industrija patērēs līdz pat 20% no pasaules elektroenerģijas.

Tiesa, iespējas samazināt savu ietekmi uz vidi šajā gadījumā nav tik vienkāršas kā ieteikums mazāk lidot vai neēst tik daudz gaļas. Protams, varam darīt sīkas lietas — atcerēties, ka datoru labāk izslēgt, ja to nelietojat. Un veselīgāk būtu pastaigāties aiz garlaicības nekā dirnēt pie ekrāna. Taču atsacīties no interneta ir sarežģītāk. Milzīgu daļu no interneta datu plūsmas veido videostraumēšana, kam bieži nav citas alternatīvas. Pieprasījuma pieaugums pēc datiem, pēc daudzu ekspertu domām, var izrādīties noderīgs ilgtspējīgākas ekonomikas veidošanai citās dzīves jomās.

Turklāt IT ir industrija, kur vismaz daži no lielākajiem spēlētājiem uzvedas kā paraugbērni. Google, Apple un Facebook savus datu centrus nodrošina ar enerģiju, kas 100% iegūta no atjaunojamiem resursiem, vai paredz to izdarīt līdz 2020. gadam. Industrijas sliktie puiši ir Amazon un Netflix, jo viņu nospraustie mērķi nav tik ambiciozi un vides politika, pēc Greenpeace vērtējuma, ir mazāk caurspīdīga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu