NeSaskaņa Rīgā • IR.lv

NeSaskaņa Rīgā

Nils Ušakovs 30. maijā nodod Rīgas mēra amata ķēdi Dainim Turlajam. Foto — LETA
Raivis Vilūns

Korupcijas skandāli un ilggadējā mēra Nila Ušakova aiziešana pavērusi iespēju varas maiņai Rīgas domē, taču opozīcija vēl nesteidz to izmantot

Desmit gadus ilgā Nila Ušakova ēra Rīgā beidzās 30. maija vakarā pulksten 21.39, kad aizejošais domes priekšsēdētājs uzkāra amata ķēdi tikko jaunievēlētā mēra Daiņa Turlā plecos. Stundu vēlāk domē iestājās haoss — sabruka Saskaņas un Gods kalpot Rīgai koalīcijas vairākums, jo četri saskaņieši atteicās pakļauties «balsošanas mašīnai». Par to viņus zibenīgi izslēdza no frakcijas un vēlāk arī no partijas, bet rezultātā koalīcijai 32 deputātu vietā atlikušas 28 balsis no 60. Turlais jau atzinis ārkārtas vēlēšanu iespējamību, to apsver arī opozīcija, taču pirmajās politiskās krīzes dienās visi izskatās pēkšņo pārmaiņu apmulsināti.

Ušakovu nenosodīs

Ušakova nominētais Turlais bija vienīgais kandidāts uz mēra posteni, no kura Eiropas Parlamentā nupat ievēlētais Ušakovs atkāpās 29. maijā. Viņš jau aprīļa sākumā par likumpārkāpumiem bija atstādināts no pienākumiem ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces rīkojumu, taču oficiāli saglabāja posteni. Ušakova vietā domi gandrīz divus mēnešus vadīja Oļegs Burovs (GKR), kuru partija pagājušajā nedēļā tomēr nevirzīja mēra vēlēšanām. 

Priekšsēdētāja vēlēšanu diena bija gara, jo opozīcija nopietni piegāja kandidāta iztaujāšanai — sēde sākās plkst. 11 un beidzās tikai pēc deviņiem ar prognozētu Turlā apstiprināšanu amatā (32 balsis par, opozīcija nepiedalījās balsojumā).

Turlais (68) savulaik bijis padomju virsnieks un piedalījies Afganistānas karā, taču pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas kļuva par pirmo mūsu aizsardzības spēku komandieri. Vēlāk bijis iekšlietu ministrs un Saeimas deputāts, nomainījis sešas dažādas partijas, bet kopš 2009. gada ievēlēts Rīgas domē un darbojas Šlesera domubiedra Amerika veidotajā GKR. Līdzšinējais amats — Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītājs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu