Jaunais aukstais karš? • IR.lv

Jaunais aukstais karš?

Pauls Raudseps

Uz augošo ekonomisko konfliktu starp ASV un Ķīnu neviens nevarēs noskatīties no malas

Daudziem par nepatīkamu pārsteigumu, ģeopolitika pēkšņi uzliesmojusi viņu kabatā. 20. maijā Google paziņoja, ka atsauc atļauju izmantot tā izstrādāto Android operētājsistēmu Huawei telefonos. Tas gan it kā neskaršot esošo Huawei telefonu īpašniekus, tomēr Financial Times prognozē, ka nespēja nākotnē pārdotajos telefonos izmantot Google lietotņu veikalu, iespējams, arī Chrome interneta pārlūka, Gmail e-pasta sistēmas un YouTube video lietotnes varētu atstāt «milzīgu iespaidu uz Huawei pasaulē pārdoto telefonu skaitu».

No Google puses šis nav tīrs biznesa lēmums. No uzņēmuma peļņas viedokļa būtu īpatnēji firmai, kuras operētājsistēma atrodama trijās ceturtdaļās pasaules mobilo ierīču, pārtraukt sadarbību ar citu uzņēmumu, kurš kļuvis par otro lielāko mobilo telefonu ražotāju pasaulē.

ASV uzņēmuma Google lēmums sekoja maija beigās ASV prezidenta Trampa izdotajam rīkojumam, kurš aizliedz amerikāņu telekomunikāciju uzņēmumiem sadarboties ar ārzemju kompānijām, kuras varētu apdraudēt valsts drošību. Tajā pašā dienā ASV Tirdzniecības departaments iekļāva Huawei potenciālo draudu sarakstā.

Tā nav tikai kārtējā eskalācija ASV jau pērn sāktajā kampaņā pret Huawei, kuras vadošo vietu telekomunikāciju infrastruktūras tirgū un sadarbību ar Ķīnas varas iestādēm Vašingtona uzskata par potenciālu draudu Rietumu IT tīklu drošībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu