Un vistiņa dalailamam! • IR.lv

Un vistiņa dalailamam!

Jānis Jenzis. Foto — Reinis Hofmanis
Ieva Puķe

Strādājis restorānos kopš 18 gadu vecuma, Jānis Jenzis savu Garage nesen pārdevis. Latvijas Restorānu biedrības prezidents enerģiju velta nozares nodokļu politikai. Bet amata knifus nodod viesmīlības nozares studentiem Turībā. Piemēram, kā rīkoties, ja budista pasūtījumā ir gaļa?

Aļņa kroketes sēņu mērcē. Mmm… Jānis Jenzis labsajūtā noelšas. Vērīgais skatiens šķīvja virzienā, pirms sākt pusdienot, tomēr dod signālu, ka gardēdis pēta «drēbi». Gādīgi pabīda krēslu no aizmugures sarunas partnerei, pirms sēsties pašam. Seko taktisks, bet kontrolējošs komentārs: jārunā klusāk, jo blakus ir cita kompānija. Pēc 27 gadiem restorānu un viesnīcu sfērā, no tiem deviņi privātajā biznesā, Jānis pat ar pakausi redz ēdamzāli. Pusdienotāju kompāniju savstarpējo «ķīmiju» jūt kā pianists taustiņus.

«Kopš neesmu iesaistīts restorāna ikdienas darbā, «ārpusē» uzēdu biežāk,» viņš vaļsirdīgi atzīstas. «Kad tev ir savs restorāns un vēl kāds vakarā aicina aiziet uz restorānu, bieži vien pilnīgi negribas. Protams, ceļojot ārzemēs, ir ļoti interesanti redzēt, ko kolēģi dara, kādas ir tendences. Rīgā esmu apmeklējis mazāk restorānu nekā ārzemēs.» 

Tagad tas varētu mainīties. Tikai šīs intervijas dēļ uzzinu, ka Jenzis vairs nevada populāro vīna bāru Garage Berga Bazārā. Ostas skati, Experience Cafe Mārupē, Spīķeru Kitchen, Rīgas Biržas restorāns — ar viņa vārdu saistīto ēstuvju sarakstam pielikts punkts. Pašlaik Jānim nepieder neviens. Ar nozari viņu joprojām saista Latvijas Restorānu biedrības prezidenta amats. Bibliotēka №1 par mūsu tikšanās vietu nav izvēlēta nejauši — tās saimnieks mēdz atvēlēt stūrīti šīs organizācijas sapulcēm.

Jau gadu publiskajā telpā nenorimst restorānu īpašnieku un Valsts ieņēmumu dienesta diskusija, kā nodokļu slogu un izmaksas sabalansēt ar peļņu, lai uzņēmumiem izdzīvošanas labad nebūtu jāķeras pie negodīgām metodēm. Problēma skar nevis bistro, bet labākās fine dining vietas jeb dzīvesstila restorānus, kuros ir dārgākas izejvielas, skrupulozs pavāru darbs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu