Par pazemību un pacietību • IR.lv

Par pazemību un pacietību

Foto no privātā arhīva
Jānis Bergs

Uzņēmējs Jānis Bergs raksta par savu pieredzi, turpinot iekarot ASV lielo tirgu

Maija sākumā Denverā norisinājās «kontaktu dibināšanas» konference Spotlight Latvia. Pasākuma ideja bija atvest uz ASV kādu bariņu latviešu uzņēmēju, kuri grib tirgoties un darboties ASV tirgū. Konferences ģenerālorganizators bija Latvian—American Chamber of Commerce, kas ir Čikāgā dzimusi ASV latviešu uzņēmēju organizācija ar ambīcijām savienot un izglītot iespējami lielāku skaitu ASV un Latvijas latviešu izcelsmes uzņēmēju. Dalība kamerā ir atvērta jebkuram uzņēmējam, tajā var pieteikties, aizpildot reģistrācijas formu internetā.

Konference izdevās godam — no Latvijas atbrauca visai paprāvs pulciņš interesentu, un arī vietējo klausītāju zālē bija papilnam. Pasākuma tēma Healthy Living, un tajā tika izrādīti dažādi ar šo ievirzi saistīti produkti un pakalpojumi. Tēma izraudzīta atbilstoši Kolorādo štata specifikai — tas ir pazīstams kā viens no veselīgākajiem ASV. Štata ekonomikā dominē kūrorti, slēpju un apģērbu, un dažādu veselību spēcinošu ēdienu un dzērienu ražotāji. Lielā legālās marihuānas industrija ir kā neredzamais zilonis telpā — visi zina, ka apgrozījumi, investīcijas un nodokļu ieņēmumi mērāmi miljardos, bet štata politiķi un vietējo «attīstības aģentūru» darbinieki taktiski izvēlas par to nerunāt, ja viņiem neuzdod tiešus jautājumus. 

Arī SAF Tehnika aktīvi piedalījās konferencē, jo mūsu produktu klāstā ir biroju telpu un māju gaisa kvalitātes mērītāji Aranet 4, kas labi iederējās konferences tēmā. Kas tas par zvēru — varat pagūglēt. Visai ekstravagants dalībnieks bija Maikls Šulcs, kuram ir cieša radnieciska un biznesa saistība ar Latviju. Viņa kompānija Botanics Health ražo pretsāpju brīnumsmēri, kuru veiksmīgais uzņēmējs dalīja par brīvu visiem interesentiem un dažiem pat pats veica iesmērēšanas procedūras. Arī citi dalībnieki par Latviju kaunēties nelika un braši demonstrēja mūsu iespējas gan veselīgo brokastu pārslu nozarē, gan sporta aizsargapģērbu, gan dažādu medicīnisku novitāšu jomās. Pilnu dalībnieku sarakstu var atrast Spotlight Latvia mājaslapā.

Konferences formāts bija samērā vienkāršs — sākumā uzrunas teica oficiālie politiķi, vēstnieks un Kolorādo pārstāvji, un tad visi uzņēmumi, sadalīti trijos paneļos, kādas piecas minūtes varēja pastāstīt par savu biznesu un atbildēt uz auditorijas un moderatoru jautājumiem. Par pasākuma efektivitāti domas atšķīrās — vieni teica, ka tas bijis lielisks un bijis patiesi interesanti dzirdēt, ko visu tikai Latvijā neražo un neizgudro. Citi drusku skeptiskāk bubināja, ka vai nu bija vērts kulties to gaisa gabalu, lai latvieši pilnā zālē ar citiem latviešiem stāstītu par savu biznesu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu