Bez «savējiem» • IR.lv

Bez «savējiem»

Andris Grafs, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents, vadītājs Latvijā

Labi pārvaldīti valsts uzņēmumi, kurus nestūrē politiski ielikteņi, ir arī privātā biznesa interesēs, jo nozīmē godīgu konkurenci

Ik pa laikam publiskajā telpā notiek diskusijas, vai valsts un pašvaldības var būt labs un gādīgs savu uzņēmumu saimnieks. Īpaši šāds jautājums aktua-lizējas, kad šie uzņēmumi nokļūst zem korupcijas apkarotāju un mediju lupas, piemēram, kā gadījumā ar bēdīgi slaveno Rīgas Satiksmi. 

Labi pārvaldīti valsts un pašvaldību uzņēmumi ir svarīgi arī privātajiem uzņēmumiem, kas darbojas tirgū. Jo tā ir godīgas konkurences vide, kur privātie uzņēmumi netiek izspiesti no tirgus. Tie ir kvalitatīvi publisko uzņēmumu pakalpojumi par samērīgu cenu. Tie ir vienādi spēles noteikumi iepirkumos, savstarpējās attiecībās. Tas arī ir motivējošs faktors maksāt nodokļus.

Vērojot situāciju no korporatīvās pārvaldības skatpunkta, jāsecina — tuvošanās krīzei bija Rīgas domes politiskās vadības mērķtiecīgi īstenots scenārijs, kas balstījās ticībā, ka dzīrēm uz iedzīvotāju rēķina nekad nepienāks beigas. Domes politiskā vadība vienpersoniski pārvalda uzņēmumus, izvēloties primitīvu un politizētu uzņēmumu pārvaldības pieeju. Tur politiskās nostādnes un «savējo» likšana valdēs vai mazāk nozīmīgos amatos ir neatņemams politshēmas elements. Partiju, to «spices» un «savējo» intereses prevalē pār loģiskiem biznesa lēmumiem, kas dienas beigās izgaismojas korupcijas skandālos, necaurspīdīgos finanšu darījumos, atklātības trūkumā par uzņēmuma mērķiem un rezultātiem. Tas tieši izpaužas arī atbildības un hroniskā efektivitātes trūkumā.

Daudzās OECD valstīs skandāli valsts uzņēmumos liek pozitīvā virzienā pārskatīt principus, kā tiek pieņemti stratēģiski lēmumi, kā tiek izraudzītas uzņēmumu valdes un padomes, kā tiek pārvaldīti riski, kā notiek sadarbība starp uzņēmuma akcionāriem, padomi un valdi. Un pierādījums tam ir vairāki veiksmīgi valsts uzņēmumi, piemēram, Latvenergo un Latvijas valsts meži, kuri šobrīd seko starptautiski atzītiem korporatīvās pārvaldības principiem. Arī Saeimā šā gada maijā, reaģējot uz haosu Rīgas domes kapitālsabiedrību pārvaldībā, jau otrajā lasījumā vienbalsīgi atbalstīti plaši grozījumi kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, kas pamatīgi mainīs līdz šim ierasto pašvaldību uzņēmumu pārvaldības kārtību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu