Startēs čeku loterija • IR.lv

Startēs čeku loterija

Ilustrācija — Freepik
Baiba Kļava

Cerībā samazināt ēnu ekonomiku, Latvija iedarbina čeku loteriju — centīgajiem čeku krājējiem gada laikā laimestos sadalīs 430 000 eiro

Jau no 1. jūlija iedzīvotāji ir aicināti piedalīties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotajā čeku loterijā, reģistrēt čekus, kvītis un biļetes speciāli loterijai izstrādātajā vietnē Cekuloterija.lv. Loterijai varēs reģistrēt tikai tos čekus, kas saņemti attiecīgajā mēnesī un ir vismaz piecu eiro vērtībā. Pirmā izloze gaidāma jau augusta otrajā svētdienā, kad tiks izlozēti pirmie 54 laimīgie, kas savā starpā sadalīs naudas laimestus 30 000 eiro vērtībā.

Šobrīd VID kopā ar izstrādātājiem SIA Mobilly vēl testē vietni, lai padarītu to maksimāli viegli lietojamu un saprotamu. Loterijas mērķis ir samazināt negodīgu konkurenci un ēnu ekonomiku vairākās nozarēs, piemēram, sabiedriskajā ēdināšanā. Veicinot interesi par iesaistīšanos loterijā, VID cer uzlabot situāciju un panākt arī finansiālu pienesumu valsts budžetam, jo loterija radinās cilvēkus lūgt un paņemt čekus par pirkumiem vai pakalpojumiem.

Ideja aizgūta no citu valstu pozitīvās pieredzes, stāsta VID čeku loterijas projekta vadītāja Anna Šapovala. Piemēram, Lietuvas pieredze rāda, ka līdz ar čeku loterijas sākumu nozares, kurās vērojams lielāks ēnu ekonomikas apjoms, sāka reģistrēt lielākus ienākumus. 

Čeku loterija kaimiņvalstī sāka pagājušā gada nogalē. Sešu mēnešu laikā tā jau ienesusi valsts budžetā pievienotās vērtības nodokli 1,85 miljonu eiro apmērā, paziņojusi Lietuvas Valsts nodokļu inspekcija. Vienā dienā tiek reģistrēti vidēji 7000 čeku, vienā mēnesī — vairāk nekā 200 000, bet kopumā jau reģistrēts pāri par 1,38 miljoniem čeku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu