Atskats uz Eiropas dzejas festivālu • IR.lv

Atskats uz Eiropas dzejas festivālu

Eiropas literatūras festivāla rīkotājs Stīvens Dž. Faulers un Krišjānis Zeļģis kopīgajā performancē. Foto — Inga Pizāne
Krišjānis Zeļģis

Eiropas dzejas festivāls aizsācies pavisam nesenā pagātnē — pirmais notika 2018. gada aprīlī trijās dažādās Lielbritānijas pilsētās. Tomēr tā sākumu grūti definēt, jo tas izaudzis no dzejas projekta The Enemies Project, septiņu gadu laikā attīstoties līdz festivāla formātam. Līdzīga forma piemīt, piemēram, arī European Poetry Night un The European Camarade. 

Festivālam raksturīgi veicināt sadarbību starp dzejniekiem, kas iepriekš nav strādājuši kopā, un jaunu izteiksmes formu meklējumi. Dažus mēnešus pirms tā norises katram dalībniekam tiek iedalīts pārinieks — dzejnieks no kādas citas Eiropas valsts. Uzdevums — sagatavot septiņas minūtes garu priekšnesumu. Nekādu ierobežojumu nav. Man bija tas gods piedalīties festivālā pagājušā gada novembrī Londonā, savukārt dzejniece Inga Pizāne piedalījās jau pirmajā festivālā 2018. gada aprīlī Mančestrā. Iepriekšējā festivāla dalībnieku darbi izdoti dzejas izlasē Europoe (Kingston University Press, 2019), tur ir arī mani un Ingas darbi.

 Šogad festivāls norisinājās no 4. līdz 15. aprīlim trijās Lielbritānijas pilsētās — Londonā, Noridžā, Mančestrā — un Dublinā Īrijā. 80 dalībnieku no visas Eiropas un viens austrālietis 11 dienās četrās pilsētās divās valstīs deviņos lasījumos radīja vairāk nekā 100 jaunu kopdarbu. Latviju festivālā pārstāvēja dzejnieki Inga Gaile, Madara Gruntmane, Artis Ostups, Inga Pizāne un Krišjānis Zeļģis. Londonā Latvijas autoriem veltītā vakarā piedalījās Gaile, Ostups, Pizāne un Zeļģis. Pēc tam uz Noridžu un Mančestru ceļoja Pizāne un Zeļģis, bet festivālu Dublinā noslēdza Madara Gruntmane.

Nevar nepieminēt festivāla dibinātāju — direktoru, dzejnieku, rakstnieku, dramaturgu, vizuālo, skaņu un performanču mākslinieku, aktieri, pasniedzēju, redaktoru un visa epicentru Stīvenu Fauleru (Steven Fowler), pazīstamu arī kā SJ Fowler. Stīvena karjera sākusies kā profesionālam jauktās cīņas (MMA) cīkstonim, bet pašlaik viņš ir radošās rakstības un angļu literatūras pasniedzējs Kingstonas Universitātē. Stīvens ir septiņu dzejas grāmatu autors, un tieši dzeju viņš šķietami mīl visvairāk, jo tā esot viņu izglābusi no ļoti tumšām vietām. Viņš ar performanci uzstājies Rīgā festivālā Urban Poetry 2014. gadā. Stīvens ir arī visu Eiropas Dzejas festivāla pasākumu vadītājs, un lielā mērā tas ir viena cilvēka organizēts pasākums, bet tajā iesaistās arī dažādas Eiropas valstu literatūru popularizējošas organizācijas, to skaitā Latvian Literature. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu