Kara stāstu summa • IR.lv

Kara stāstu summa

Uldis Neiburgs. «Grēka un ienaida liesmās»: Latvijas Otrā pasaules kara stāsti. Rīga: Latvijas Mediji, 2018.
Gints Apals

Uldis Neiburgs. «Dievs, Tava zeme deg!»: Latvijas Otrā pasaules kara stāsti. Rīga: Lauku Avīze, 2014.

Balvu Gada vēsturnieks Latvijā 2018 ļoti pelnīti ieguvis Dr. hist. Uldis Neiburgs. Šī panākuma pamatā ir pētnieka izcilās spējas popularizēt vēsturi, pievēršot sabiedrības uzmanību pretrunīgiem pagātnes notikumiem. Ulda Neiburga pieeja ir novatoriska. Aprakstot kādu norisi vai personību, viņš rada mazu stāstu, kas raksturo atsevišķu vēstures aspektu. Apvienojot daudzus stāstus vienā kopumā, rodas priekšstats par veselu laikmetu, kas saglabā aizgājušā laika krāsas un dramatismu.

Ulda Neiburga pieeja spilgti izpaužas divos rakstu krājumos par Latvijas vēsturi Otrajā pasaules karā. 2014. gadā izdota grāmata «Dievs, Tava zeme deg!», bet 2018. gadā nācis klajā sējums «Grēka un ienaida liesmās!» Apvienojot jau agrāk periodikā publicētus rakstus, abi krājumi veido vienu veselumu — saistošu, emocionālu vēstījumu par tautas un cilvēku likteni, kurā atklātas izvēles iespēju robežas patiesi eksistenciālā situācijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu