Spānija • IR.lv

Spānija

Vistans Hjū Odens

Vistans Hjū Odens (Wystan Hugh Auden, 1907—1973) ir britu dzejnieks, literatūrkritiķis un libretists. Viņa agrīnos tekstus ir spēcīgi ietekmējuši klasiskā angļu modernisma dzejnieku darbi, bet jau pagājušā gadsimta 30. gados, nodibinoties autoritārajiem režīmiem Eiropā, Odens arvien plašāk pievēršas sociālo un politisko reāliju tēlojumam, kļūdams par britu kreiso aprindu ruporu.

1937. gadā viņš Spānijā pavada trīs mēnešus — no janvāra līdz martam. Turp viņš dodas ar pārliecību, ka dzejniekam ir jāiegūst nepastarpināta pieredze par lielākajiem politiskajiem notikumiem, lai vispār atļautos tos tēlot. Drīz pēc dzejoļa Spānija publicēšanas Odens saņem pārmetumus par tā pārlieku saasināto retoriku un mākslas upurēšanu propagandas nolūkos. Lai arī gadus vēlāk autors dzejoli noraksta kā nekam nederīgu muldoņu, kuras idejai viņš pats nekad nav ticējis, bet tikai vēlējies to daiļrunīgi izklāstīt, tā kodols — nepieciešamība uzņemties individuālu atbildību par sabiedrībā notiekošo — ir būtisks joprojām.

Raimonds Ķirķis

 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu