Jaunais psihologs, kurš palīdzēja uzkāpt pa trepēm • IR.lv

Jaunais psihologs, kurš palīdzēja uzkāpt pa trepēm

Nils Sakss

Torīt es drusku kavēju, un, kad biju izsteidzies cauri skolas vestibilam, pa ceļam no dežurantes paķēris savu 201. atslēdziņu, Timofejs mani jau gaidīja pie lielajām kāpnēm. Zvans bija noskanējis, visi bērni sagājuši pa klasēm, tikai viņš tur stāvēja, viens pats un apjucis, tramīgi skatīdamies apkārt, svīda un elsoja — slikti pārdzīvodams negaidītās atkāpes no ierastā ritma, kā jau tas raksturīgs bērniem ar autisko spektru jeb ģebilačkām, kā mēs viņus visus šeit, rajona speciālajā skolā, mīlīgi saucām.

«Dobroe utro, Timofej,» es viņam teicu, «atvaino, sanāca nokavēt.» Viņš tikai pamāja ar galvu un pastiepa man roku, no uztraukuma mitru un sasvīdušu, tāpat kā viņa piere un tuklie vaigi, un pie pieres pielipušie gaišie mati, kas bija apgriezti lauku muzikanta manierē ar čolku priekšā, augšā īsi, un aizmugurē atstāta astīte, un biezs flaneļa krekls garām rokām, jo zēnam nepatika pieskārieni ādai, bet kreklam pāri vēl nez ar kādu nolūku pārvilkta vilnas veste, lai arī skolā vienmēr bija pārkurināts, un par komunālajiem maksāja Rīgas dome — mēs bijām speciālā skola, kam pienācās speciālas atlaides.

Ras. Dva. Moloģec. Kāpām ar Timofeju pa trepēm, vienu pakāpienu pēc otra, skaitīdami līdzi — no oģin bija jātiek līdz dvaciķ pjaķ. Timofejs jau pie vosem svīda un sēca kā tāds desmitgadīga zēna ķermenī iesprostots pensionārs, viņam bija grūti kāpt, jo puika bija diezgan resns, turklāt papildus ierastajai trauksmei, ko sagādāja ikrīta uzdevums tikt līdz savai 5.b klasei uz otro stāvu, klāt vēl nāca stress, ko izraisīja mana kavēšanās, par ko es, protams, jutos nedaudz vainīgs. 

«Nu, Timofej,» es viņu uzrunāju, mēģinādams novērst zēna uzmanību no fiziskās piepūles un priekšā vēl gaidošajiem divdesmit pakāpieniem, «ko ēdi brokastīs?» Viņa miklā plauksta satvēra manējo ciešāk — brokastis bija temats, kas viņā vienmēr izraisīja dzīvu interesi. Viens no ļoti retajiem tādiem tematiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu