Par Rīgas mēru ievēlē GKR politiķi Turlo; sašķeļas "Saskaņas" frakcija domē • IR.lv

Par Rīgas mēru ievēlē GKR politiķi Turlo; sašķeļas “Saskaņas” frakcija domē

5
Bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (no kreisās) un jaunievēlētais Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais. Foto: Edijs Pālens, LETA

Rīgas domes deputāti ceturtdien ārkārtas sēdē par domes jauno priekšsēdētāju ievēlēja “Gods kalpot Rīgai” deputātu Daini Turlo, ziņo LETA.

Neviens cits kandidāts mēra krēslam virzīts netika, bet Turlo bija izvirzījis aizejošais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S). “Par” Turlā kandidatūru balsoja 32 valdošās koalīcijas deputāti, bet 23 opozīcijas deputāti izvēlējās balsojumā nepiedalīties.

“Darīt darbus savā dzīvē, tostarp kara apstākļos, manā dzīvē ir bijis vieglāk, nekā šodien ieņemt Rīgas domes priekšsēdētāja amatu,” pēc ievēlēšanas amatā teica jaunais Rīgas mērs. Līdz šim Turlais pašvaldībā ieņēma Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amatu.

Kopumā Turlā iztaujāšana ilga sešas stundas, bet kopā ar pārtraukumiem un debašu sadaļu par mēra ievēlēšanu tika diskutēts vairāk nekā deviņas stundas. Debašu sadaļā opozicionāri pauda viedokli, ka mēra nomaiņa situāciju pašvaldībā neuzlabos. Viņi ir pārliecināti, ka esot sācies koalīcijas noriets.

Vai sākas “Saskaņas” noriets?

Pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas “Saskaņa” Rīgas domes frakcija, līdz ar to ir neskaidrs, vai valdošajai koalīcijai Rīgas domē vēl ir balsu vairākums, liecina LETA rīcība esoša informācija.

Rīgas domes deputāti ceturtdienas vakarā ārkārtas sēdē par domes jauno priekšsēdētāju ievēlēja “Gods kalpot Rīgai” deputātu Daini Turlo, kurš nomainīja desmit gadus mēra krēslā pavadījušo partijas “Saskaņa” līderi Nilu Ušakovu. Tobrīd par Turlā kandidatūru nobalsoja visi 32 valdošās koalīcijas deputāti.

Sākotnēji bija plānots, ka ceturtdienas vakarā vēl vienā ārkārtas sēdē tiks ievēlēts arī otrs Rīgas vicemērs, kura postenis kļuva brīvs, par atkāpšanos no amata paziņojot Oļegam Burovam (GKR).

Otra vicemēra amata kandidāta vārds oficiāli atklāts netika, taču neoficiāla informācija liecināja, ka šim amatam tiks virzīts “Saskaņas” politiķis Sandris Bergmanis, kurš aģentūrai LETA bija apliecinājis, ka būtu gatavs to ieņemt. Tomēr šā jautājuma izskatīšana tika atlikta, jaunajam mēram paziņojot, ka balsojuma sarīkošanai tikšot sasaukta jauna sēde “likumā noteiktajā kārtībā”.

Tomēr jau pēc neilga laika kļuva skaidrs, ka “Saskaņas” frakcijā notikusi šķelšanās, turklāt tieši jautājumā par Bergmaņa ievēlēšanu vicemēra amatā.

No Rīgas domes “Saskaņas” frakcijas ceturtdienas vakarā “par rupjiem pārkāpumiem” izslēgti četri biedri – vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs. Tuvākajā laikā viņi varētu tikt izslēgti arī no partijas.

Tas nozīmē, ka Rīgas domes valdošajai koalīcijai, visticamāk, vairs nav 32 balsu, bet gan tikai 28 – tieši tikpat, cik opozīcijai. Viens no opozīcijas deputātiem līdz šim balsojumos gan parasti ir atbalstījis valdošās koalīcijas viedokli.

Paralēli kļuvis zināms, ka no nodoma atkāpties atteicies Burovs, kurš pagaidām paliek Rīgas vicemēra amatā.

Kā Latvijas Televīzijai skaidroja Ušakovs, minētie četri domnieki atteikušies balsot gan par vicemēra kandidātu, gan par Burova ievēlēšanu darbam Rīgas brīvostas valdē. Šādos apstākļos, konsultējoties ar partneriem no partijas “Gods kalpot Rīgai” (GKR), pieņemts lēmums par viņu izslēgšanu no “Saskaņas” frakcijas.

Ušakovs uzsvēra, ka tuvākajā laikā tikšot pieņemti lēmumi par minēto četru domnieku atsaukšanu no visiem ieņemamajiem amatiem. Kā ziņots, Baraņņiks ir vicemērs, kuram uzticēta atbildība par daļu galvaspilsētas uzņēmumu, Rosļikovs ir Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājs, Petrovs ir bijis konsultants vairākos pašvaldības uzņēmumos, bet Dubovs ieņēmis amatus Rīgas centrāltirgū. GKR līderis Ameriks piebilda, ka domes ārkārtas sēde minēto cilvēku atsaukšanai varētu notikt pirmdien, 3.jūnijā.

“Kolēģi ir rīkojušies nesaskaņoti, par ko viņi ir sodīti. Tas ir pareizi, jo uz tāda reketa bāzes strādāt nav iespējams,” komentējot norises “Saskaņas” frakcijā, sacīja jaunievēlētais Rīgas mērs Turlais.

No Turlā teiktā bija noprotams, ka viņš jau esot uzrunājis opozīcijas partijas par iespējamu sadarbību, un tās atbildējušas, ka “ir atvērtas” šādām iespējām.

Piektdien kļuva zināms, ka no partijas “Saskaņa” izslēgti četri tās biedri – Rīgas domes vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs. Partijas priekšsēdētājs Nils Ušakovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka Rīgas nodaļa lēmusi izslēgt no partijas šos biedrus.

Komentāri (5)

rinķī apkārt 02.06.2019. 10.57

…Ar to var tikai saprast, ka Saskaņas vēlētāji ir ļoti apmierināti ar to, kas tagad tiek atklāts par Rīgas domes darbiem….+++ Saskaņas vēlētājs nedomā saimnieciski, viņš domā politiski un krieviski – patriotiski :) Kaut kādi skandāli, tas viss fašistu mieli :)

+2
0
Atbildēt

0

QAnon 02.06.2019. 21.37

Ukraina var https://nra.lv/pasaule/282583-video-harkova-ukrainu-nacionalisti-nogaz-pieminekli-padomju-marsalam-zukovam.htm#addcomment Polija var, Igaunija un Lietuva var, tikai čekas kājslauķu un pidarasu pārvaldītā Latvija neko nevar.

+1
0
Atbildēt

0

QAnon 31.05.2019. 16.39

“Darīt darbus savā dzīvē, tostarp kara apstākļos, manā dzīvē ir bijis vieglāk, nekā šodien ieņemt Rīgas domes priekšsēdētāja amatu,”
——————-
Esot mēra amatā, nevarēs slepkavot civiliedzīvotājus, kā Afganistānā, tomēr iespējas marodēt staļinisko izdzimteņu, rusistu, komunistu un sātanistu okupētā Rīgā, būs nesalīdzināmi lielākas.
Sandris Bergmanis izcils Darvina teorijas piemērs, viņa bilde lieliski iederētos uz Evolūcijas teorijas grāmatas titullapas.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu