Spēcīgas atbalsis • IR.lv

Spēcīgas atbalsis

Kadrs no filmas Parazīts, kas saņēma festivāla galveno godalgu — Zelta palmas zaru
Kristīne Simsone

Spilgi Kannu festivālā izrādīti kinodarbi, ko vērts nepalaist garām

Parazīts (Parasite). Rež. Bons Džūnho
Vieni dzīvo izšķērdīgā greznībā, citi kuļas pa piesmakušu, appelējušu puspagrabu, pie kura logiem bieži urinē noreibuši pļēguri. Tik atšķirīgās pasaulēs mīt divas ģimenes — dienvidkorejiešu režisora Bona Džūnho (Okdža, Ziemeļu ekspresis) filmas varoņi. Bagātnieku frivolitāte un trūcīgo izdoma abas ģimenes saved kopā, dodot skatītājiem iespēju vērot izcilu traģikomēdiju. Stāsts svārstās no neprātīga, izmanīga humora līdz sāpīgām atziņām par sociālās nevienlīdzības skaudrumu. Bona Džūnho filma ir asprātīgs, labs kino un meistarīgas stāstniecības paraugs. Filma pelnīti saņēma festivāla galveno godalgu — Zelta palmas zaru no meksikāņu režisora Alehandro Gonzalesa Injaritu vadītās žūrijas. 


Piedodiet, jūs nesastapām (Sorry We Missed You).
Rež. Kens Loučs
Britu kinorežisora Kena Louča (Vējš, kas šūpo miežus, Es, Daniels Bleiks) jaunākā filma parāda, ka 82 gadus vecais režisors vēl aizvien ir ļoti labā formā. Kā ierasts Louča darbiem, arī šī lente pievēršas sociāli neaizsargātāko sabiedrības slāņu problēmām. Britu aktiera Krisa Hičensa lieliski nospēlētais galvenais varonis ģimenes tēvs Rikijs Tērners nonāk negodīga darba līguma gūstā un cerētā uzrāviena vietā slīgst aizvien dziļākā finansiālā nestabilitātē, kas vēl vairāk iedragā viņa attiecības ar sievu un bērniem. 

Skarbs, lieliski izstāstīts stāsts, kurš nesaudzīgi atmasko uzņēmumus, kas savus darbiniekus tur ķīlā gluži kā vergus. Filma Latvijas pirmizrādi piedzīvos Riga IFF, kas notiks no 17. līdz 27. oktobrim.


Svilpotāji (La Gomera).
Rež. Kornēlijs Porumboiju
Rotaļīgajā stilistikā ieturētā, ar melnu humoru caurstrāvotā filma ir pārsteigums — novirze no rumāņu kino ierastā sociālā skaudruma. Pazīstamā rumāņu aktiera Vlada Ivanova spēlētais inspektors Kristi ir izveicīgs cilvēks — viņš klusi pārstāv arī kāda organizētās noziedzības grupējuma intereses. Lai iemācītos sazināties nevienam nesaprotamā veidā, Kristi dodas uz Kanāriju salām, apgūt īpašu svilpošanas valodu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu