Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Smaidīgā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, stājoties amatā 2016. gada 13. jūlijā, un šņukstošā Meja šā gada 24. maijā, paziņojot par demisiju. Foto — AFP/LETA

Lielbritānijas premjere Terēza Meja pagājušajā nedēļā paziņoja, ka no amata atkāpsies 7. jūnijā. Viņa paliks amatā kā pagaidu premjere, kamēr izraudzīsies jaunu partijas līderi. Meja izteica nožēlu, ka nav izdevies īstenot Lielbritānijas izstāšanos no ES. Dienu pēc Mejas atkāpšanās uz augsto amatu pieteicās jau pieci kandidāti, to skaitā arī bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons. 

Svētdien Lietuvā otrajā kārtā ievēlēts jauns prezidents — ekonomists Gitans Nausēda. Viņš amata zvērestu nodos 12. jūlijā un stāsies Daļas Grībauskaites vietā. Nausēda vēlēšanās saņēma 72% vēlētāju atbalstu, bet konkurente Ingrīda Šimonīte — 28%. Vēlēšanu otrajā kārtā piedalījās 53,43% balsstiesīgo.

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs pirmdien neizturēja uzticības balsojumu parlamentā, un demisionēja viņa vadītā valdība. Pret Kurcu nobalsoja galēji labējā Brīvības partija, kuru kanclers izmeta no valdības saistībā ar skandālu par tās vadītāja lomu ietekmes pirkšanā. Pret nobalsoja arī opozīcijā esošie sociāldemokrāti. Prezidents tagad iecels ekspertu valdību, kas strādās līdz ārkārtas vēlēšanām septembrī.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pagājušajā nedēļā brīdināja Krieviju, ka alianse ir gatava izmantot visus tās rīcībā esošos līdzekļus, lai atbildētu uz kiberuzbrukumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu