Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Latviju Eiroparlamentā nākamajā sasaukumā pārstāvēs astoņi deputāti no piecām partijām — Valdis Dombrovskis un Sandra Kalniete (JV — 26%), Nils Ušakovs un Andris Ameriks (S — 17%), Roberts Zīle un Dace Melbārde (NA— 16%), Ivars Ijabs (A/P — 12%) un Tatjana Ždanoka (LKS — 6%). Šogad vēlētāju aktivitāte Latvijā bija 33,51% balsstiesīgo, kas bija augstāka nekā 2014. gadā. 

Eiroparlamenta vēlēšanu norise šogad izpelnījās īpašu uzmanību gan vēlētājiem pa pastu nepiegādāto ziņojumu, gan arī iecirkņa nomaiņas sistēmas darbības traucējumu dēļ. Ir noskaidroja, ka problēma nebija firmas Soaar izstrādātajā sistēmā un serveros, bet gan radās drošības risinājumā, kas noteiktos apstākļos bloķēja sistēmu un padarīja to lietotājiem nepieejamu. Drošības apsvērumu dēļ nekas vairāk par šo risinājumu netiek atklāts.

Koalīcija vienojās, ka Saeimā būtu jādiskutē par iespēju vērtēt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atbilstību amatam. To rosināja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP). Saeimai būtu jāsagatavo dokuments ar prasību veikt izmeklēšanu un tas jāiesniedz Augstākajai tiesai. Lai rosinātu ģenerālprokurora darba pārbaudi, nepieciešams savākt 34 deputātu parakstus.

Piektdien par LU rektoru ievēlēja līdzšinējo vadītāju Indriķi Muižnieku. Viņš LU Satversmes sapulcē no 300 locekļiem saņēma 141 balsi (pret bija 143), bet konkurents Gundars Bērziņš — 128 (pret bija 156). LU Juridiskās fakultātes personāls iesniegs protestu pret rezultātu, jo uzskata, ka neviens no LU rektora amata pretendentiem nav uzskatāms par ievēlētu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu