Latviešu uznāciens • IR.lv

Latviešu uznāciens

Producente Aija Bērziņa (no kreisās), filmas Oļegs režisors un scenārists Juris Kursietis, aktrise Guna Zariņa un producente Alise Ģelze Kannu kinofestivāla neatkarīgajā skatē Directors’ Fortnight. Audrius Solominas, publicitātes foto
Kristīne Simsone

Jura Kursieša jaunākā filma Oļegs piedzīvo pirmizrādi Kannās

Gandrīz katru dienu sīki līņājošais lietus Kannu kinofestivāla sarkano paklāju — notikuma pamanāmāko simbolu — uztur žļurkstoši slapju, bet festivāla viesi pa piekrastes Kruazetas bulvāri viļņojas kā plaša lietussargu jūra. Iespējams, tālab 72. reizi norisošais kinofestivāls šogad šķiet daudz rāmāks. 

Raksta tapšanas brīdī tiek gaidīta Kventina Tarantīno jaunākās filmas Reiz Holivudā (Once Upon a Time in Hollywood) pirmizrāde, bet gandrīz visās sarunās kā viena no nozīmīgākajām festivāla filmām tiek pieminēta amerikāņu režisora Roberta Egersa Bāka (The Lighthouse) — melnbalta šausmu un fantāzijas filma, kuras galvenās lomas spēlē Vilems Defo un Roberts Patinsons. Šis darbs, izrādīts Kruazetas teātrī, pulcēja rindu kvartāla garumā, uz iekļūšanu dažam liekot gaidīt pat trīs stundas. 

Bāku rāda no Kannu kinofestivāla neatkarīgā skatē Directors’ Fortnight, ko 1969. gadā Francijas režisoru apvienība dibināja kā pretsparu festivāla galvenajai konkursa programmai, kurai pārmeta ietekmēšanos no pārdošanas aģentu spiediena. Pēc franču jaunā viļņa režisoru Fransuā Trifo, Žana Lika Godāra un citu pamudinājuma tapusī programma iecerēta perspektīviem autoriem un sinefiliem, nevis filmu biznesmeņiem, un tajā pārstāvētās kino izteiksmes formas vēl aizvien ir jauneklīgas, brīžam pat radikālas. 

Directors’ Fortnight izrādīti arī Mārtina Skorsēzes, Džima Džārmuša un Vernera Hercoga darbi, bet šogad šajā programmā pirmo reizi ir iekļauta arī latviešu filma — režisora Jura Kursieša jaunākā drāma Oļegs. Filmas titulvaronis ir miesnieks, kurš dodas peļņā uz lopkautuvi Beļģijā. Pēc nedaudz asiņaina incidenta ar gaļas šķērēšanas mašīnu Oļegs zaudē darbavietu, paliek bez pajumtes un, nevarēdams atrast jaunu darbu (jo ir nepilsonis un nevar saņemt vajadzīgo atļauju), nonāk poļu bandīta Andžeja paspārnē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu