Vai imunitāte glābj? • IR.lv

Vai imunitāte glābj?

No amata atlaistais Rīgas mērs Nils Ušakovs (pa labi) un no amata demisionējušais vicemērs Andris Ameriks abi kandidē Eiroparlamenta vēlēšanās. Foto — LETA
Raivis Vilūns

Pašreizējais Eiroparlamenta sasaukums kopš 2014. gada ir izskatījis 55 imunitātes atņemšanas pieprasījumus un devis piekrišanu 49 gadījumos

Uzņēmuma Rīgas Satiksme korupcijas skandāla dēļ amatus Rīgas domes vadībā zaudējis Nils Ušakovs ar Andri Ameriku, kas abi Saskaņas sarakstā tagad kandidē uz Eiropas Parlamentu. Nekāda statusa viņiem krimināllietās nav, taču KNAB ir veicis kratīšanas abu mājās un darbā. Latvijā pašvaldību deputātiem nav imunitātes pret kriminālvajāšanu. Kādu papildu aizsardzību Ušakovs un Ameriks iegūtu, ja viņus ievēlēs EP?

Līdzīgi kā Saeimas deputātiem, arī eiroparlamentāriešiem imunitāte ir paredzēta, lai pasargātu tautas pārstāvjus no atriebības par politisko darbību, taču tā neglābj likumu pārkāpušos. Imunitāte ir spēkā no brīža, kad politiķis kļūst par EP deputātu, līdz brīdim, kad pārstāj pildīt amata pienākumus. 2014. gadā EP pasūtinātā analīzē skaidrots, ka imunitāte ir spēkā arī tad, ja tiek izskatītas lietas, kas saistītas ar notikumiem pirms ievēlēšanas parlamentā. Svarīgs ir izņēmums, ja EP deputāts tiek pieķerts tieši nozieguma izdarīšanas brīdī — tad imunitāti nevar izmantot.

Pašreizējais EP sasaukums kopš 2014. gada ir izskatījis 55 imunitātes atņemšanas pieprasījumus un devis piekrišanu 49 gadījumos,  Ir noskaidroja parlamenta preses dienestā. Piecos gadījumos imunitāte saglabāta, bet viena lieta šobrīd tiek vēl izskatīta.

Piemēram, imunitāte tika saglabāta grieķu parlamentārietim Manolim Kefalojanim, kurš tika apsūdzēts krāpniecībā un naudas izsaimniekošanā, bet parlaments lēma, ka lietā nav pietiekamu pierādījumu. Atteikt var arī tad, ja pret deputātu vēršas par balsojumiem vai sacīto, pildot EP amata pienākumus. 2017. gadā parlaments noraidīja Portugāles prokuratūras pieprasījumu atņemt imunitāti deputātei Annai Gomezai par kādā intervijā paustām aizdomām saistībā ar kuģu būvētavas privatizāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu