Latvijai jārada par sevi jauns stāsts • IR.lv

Latvijai jārada par sevi jauns stāsts

Maršals Bilingslijs. Foto — LETA
Pauls Raudseps

ASV finanšu ministra vietnieks slavē Kariņa valdību, bet daudz vēl esot jādara cīņā pret naudas atmazgāšanu

Vairāk nekā gadu netīrās naudas izvākšana no Latvijas banku sistēmas ir politiskās dienas kārtības galvgalī, un šajā nervozajā procesā ASV ieņem svarīgu vietu. Krasais pavērsiens prom no nerezidentu apkalpošanas sākās, kad pērn februārī ASV Finanšu ministrijai pakļautā naudas atmazgāšanas apkarošanas iestāde FinCEN publiskoja priekšlikumu ieviest Patriota likuma 311. pantā paredzētās sankcijas — pilnīgu atslēgšanu no dolāru pārskaitījumiem — pret ABLV banku. Vasarā sekoja Eiropas Padomes paspārnē esošās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas Moneyval draudīgais ziņojums, kas identificēja daudzus trūkumus Latvijas finanšu sistēmas pārraudzībā un deva iespēju līdz 2019. gada nogalei problēmas novērst, vai arī tikt iekļautai «pelēkajā sarakstā» ar smagām sekām ne tikai Latvijas bankām, bet visai ekonomikai.

Jaunā valdība solījusi veikt finanšu sektora uzraudzības «kapitālo remontu». Vai ar to pietiks, lai novērstu negatīvu Moneyval ziņojumu un uzspodrinātu Latvijas reputāciju?

16. maijā Rīgā viesojās ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks terorisma finansēšanas jautājumos Maršals Bilingslijs, kurš šobrīd ir arī starptautiskās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF prezidents. Ir devās noskaidrot, kā viņš vērtē Latvijas progresu cīņā pret netīro naudu.

Kāpēc esat ieradies Latvijā?
Esmu atgriezies gandrīz gadu pēc iepriekšējās vizītes saistībā ar nozīmīgajām izmaiņām politiskajā vidē. Bija sarežģīts valdības veidošanas process, taču Latvijai tagad ir valdība ar premjerministru, kurš ir ļoti skaidri pateicis, ka viena no viņa galvenajām prioritātēm ir finanšu sistēmas attīrīšana. Tas vieš lielas cerības. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu