Par jaunu politiku • IR.lv

Par jaunu politiku

Aivars Ozoliņš

Prezidenta vēlēšanas parādīs, vai varam uzticēties Saeimas politiķiem

Viss it kā būtu skaidrs par Valsts prezidenta vēlēšanām — ir trīs kandidāti, balsojums Saeimā 29. maijā, vislabākās izredzes ir Eiropas Savienības Tiesas tiesnesim Egilam Levitam. Varētu sākt runāt, ko gaidām no jaunā prezidenta.

Opozīcija mēģināja sākt diskusiju par vēlēšanu procedūru, ko Saeimas prezidijs it kā pārkāpis, neņemdams vērā 34 deputātu priekšlikumu vēlēt prezidentu 5. jūnijā, nevis 29. maijā, kaut gan viņi «pirmie» iesnieguši priekšlikumu par datumu, tāpēc par to arī esot jālemj. Taču tas nevar aizkavēt prezidenta ievēlēšanu.

Ir svarīgi, ka balsojums par prezidentu pirmo reizi būs atklāts. Tātad būs krietni mazāk pēdējā brīža aizkulišu tirgus iespēju ar sekojošu plecu raustīšanu par to, kā kurš ir balsojis. Bet likuma noteiktais kandidātu izvirzīšanas laika rāmis nepieļauj, ka nākamtrešdien kāds varētu strupceļā zvanīt savai zobārstei vai savam šoferim — klau, mums te vajag prezidentu, negribi nākt?

Par tiesībsargu Juri Jansonu, izskatās, balsos tikai viņu izvirzījušie «zaļie zemnieki» un varbūt arī Saskaņa. Par profesionālo lobistu Didzi Šmitu — Aldis Gobzems, vēl daži un varbūt arī Saskaņa. Tātad ne vienam, ne otram ne tuvu nav Saeimas vairākuma atbalsta. Vai tātad intrigas nav, ievēlēs Levitu, un laiks sākt spriest par jaunā prezidenta darbiem?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu