Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Svētdien Lietuvā notika prezidenta vēlēšanas lietuviešiem bija jāizvēlas viens no deviņiem kandidātiem, un balsošanā piedalījās 56%. Visvairāk balsu saņēma bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte (31,13%) un ekonomists Gitans Nausēda (30,95%), bet premjers Sauļus Skvernelis palika trešais un paziņoja, ka atkāpsies no amata. 26. maijā notiks vēlēšanu otrā kārta.

ASV paziņoja par muitas tarifu paaugstinājumu Ķīnas precēm  no 10 līdz 25% precēm, kuru kopējā vērtība ir 500 miljardi ASV dolāru vērtībā. Nekavējoties atbildēja arī Ķīna — no 1. jūnija tā piemēros muitas tarifus ASV precēm 60 miljardu dolāru (53,4 miljardu eiro) vērtībā.

ASV prezidents Donalds Tramps noteica papildu sankcijas Irānai par tās daļēju izstāšanos no starptautiskās kodolvie-nošanās, bet ES paziņoja, ka Teherānai ir jāturpina pilnā apjomā ievērot vienošanās saistības. Irāna pagājušajā nedēļā paziņoja, ka daļēji izstājas no 2015. gada kodolvienošanās un pārējām darījuma pusēm deva 60 dienas, lai tās izpildītu savas saistības. Tad Irāna atsāks urāna bagātināšanu.

ASV prezidents Donalds Tramps izmantoja savas privilēģijas un pagājušajā nedēļā apturēja īpašā prokurora Roberta Millera pilnā ziņojuma nodošanu Kongresam. Ziņojumā tika pētīta Krievijas iejaukšanās ASV vēlēšanās un paša Trampa iespējamie likumpārkāpumi. Taču demokrāti joprojām uzstāj uz nepieciešamību publicēt pilnu ziņojuma tekstu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu