Žurnāls: Vai no čekas maisiem pazudušas aģentu kartītes? • IR.lv

Žurnāls: Vai no čekas maisiem pazudušas aģentu kartītes?

5
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv". Foto: Paula Čurkste, LETA

Publiskotajā VDK alfabētiskajā kartotēkā trūkst gandrīz 700 aģentu kartīšu, atklāja Ir, izveidojot čekas aģentu elektronisku datubāzi un salīdzinot ar TSDC skaitļiem. Amatpersonas nespēj izskaidrot šo nesakritību, bet arhīvs sola rūpīgu pārbaudi, ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Trīs mēneši bija vajadzīgi divām Ir algotām speciālistēm, lai, strādājot nepilnu darba dienu, izveidotu detalizētu Excel datubāzi par VDK aģentu kartotēkām, kuras Nacionālais arhīvs decembrī publicēja internetā. Rezultāts pārsteidza — VDK alfabētiskās kartotēkas apjoms izrādās daudz mazāks, nekā solīja oficiālie skaitļi. Atšķirība ir mērama simtos vai pat tūkstošos — atkarībā no tā, kurus Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) nosauktos datus ņem par atskaites punktu.

«Alfabētiskā kartotēka satur 7998 kartītes,» teikts TSDC sagatavotā skaidrojumā, kas decembrī publicēts arhīva mājaslapā līdz ar čekas kartotēkām. Taču Ir alfabētiskajā kartotēkā konstatēja datus par 7291 cilvēku. Dažiem aģentiem bija pa divām vai pat trim kartītēm, tāpēc publicētās alfabētiskās kartotēkas kopskaits ir nedaudz lielāks — 7320. Tātad nesakritība ar TSDC nosaukto skaitu sasniedz gandrīz septiņus simtus.

Starpība ir vēl lielāka un pārsniedz pat 3000 vienību, ja publicēto kartotēku salīdzina ar skaitli, ko TSDC nosauca medijiem novembrī pirms «čekas maisu» atvēršanas — tad tika ziņots, ka alfabētiskajā kartotēkā ir 10 612 kartītes.

Vēl cits skaitlis — 9723 — parādās oficiālajā pieņemšanas un nodošanas aktā, ko aprīļa beigās parakstījis SAB vadītājs, nododot fiziskās kartotēkas Nacionālajam arhīvam.

Kurš skaits ir patiesais? Vai tiešām VDK alfabētiskā kartotēka nav pilnībā publicēta internetā?

Tikai 24. aprīlī arhīvs no SAB saņēma arī fiziskās kartotēkas, un tagad ir sākusies dokumentu pārbaude, lai varētu pabeigt to pieņemšanu. Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža Ir skaidro, ka VDK kartotēku kartītes tiks salīdzinātas ar digitālajām kopijām, kas faktiski nozīmē to otrreizēju pārbaudi. Tas var aizņemt pat divus trīs mēnešus, jo darbinieku arhīvā nav daudz. «Ja būs skaitliskas nesakritības ar aprakstiem, tiks prasīti skaidrojumi,» sola Sprūdža.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (5)

PukitisLaunitis 11.05.2019. 22.15

Savukārt no portāla tvnet.lv ir pazudusi vārda brīvība. Ir atļauts slavināt un attaisnot PSRS okupāciju, bet nav atļauts to kritizēt. Šajā komentārā aprakstītie fakti atbilst patiesībai, tvnet cenzoreļi, lasiet un raudiet – TE jūs nevienu nenobloķesiet.

0
0
Atbildēt

0

J.šveiks 09.05.2019. 07.53

pa lielo saskaņas deputāti , kā saeimā tā Rīgas rātē, plus latviešu kolaboracionisti, tad jau ari sanāks tās iztrūkstošās pogas , man gan nav diplomātiskas izglītības , tādēļ lūdzu mani nenosodīt

0
0
Atbildēt

0

kolpants 09.05.2019. 22.56

Да конечно!
Были бы там в основном русские фамилии, да еще много депутатов ЦС, так давно бы уже в полном объеме все опубликовали!
Да вот, очевидно, беда, что слишком уж много там не просто латышских фамилий, а фамилий тех, кто и сейчас еще активный и “правильный латышский патриот”.
Вот и происходят “чудеса” с количеством карточек.

0
-2
Atbildēt

1

    PukitisLaunitis > kolpants 11.05.2019. 22.14

    Latviski nevarat iemācīties, jo esat grūtgalvis, vai principa pēc nerunājat, jo jūtaties Latvijā kā okupants?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > PukitisLaunitis 15.05.2019. 16.21

    язык знаю, более-менее хорошо. Но некоторым это не понравилось, стали цепляться к ошибкам.
    Ну и основное-когда тебе постоянно говорят, что ты оккупант, то в какой-то момент с этим соглашаешься и начинаешь так себя и вести. Это проще, чем постоянно доказывать обратное.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu