Ramona Poreitere, mācās programmēt • IR.lv

Ramona Poreitere, mācās programmēt

«Man patīk atrast savas kļūdas. Iespējams, esmu kļūdījusies tikai vienā simbolā, piemēram, divu vienādības zīmju vietā uzrakstīju vienu. Tas ir tik kaitinoši! Bet tā esmu sapratusi, ka nav nenozīmīgu sīkumu,» stāsta Ramona, kurai viens no vaļaspriekiem ir programmēšana. Foto no ģimenes arhīva
Gunita Nagle

Kad nesen Latvijas skolēniem notika programmēšanas sacensības Clever Cup, atklājās, ka no 15 finālistiem 14 ir zēni un tikai viena meitene. Ramona Poreitere (14), Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 7. klases skolniece. Godalgotā vieta viņai netika, bet tas arī nebija meitenes mērķis. Šīs sacensības, kurās pirmās trīs kārtas notiek neklātienē un tikai finālā labākie ierauga cits citu vaigā, Druvas vidusskolas skolotājs Normunds Svētiņš rīko īstiem programmēšanas faniem. Viņiem vislielāko prieku sagādā pats programmēšanas process. 

Ramona stāsta — Clever Cup neklātienes kārtās bija pa kādam vieglam uzdevumam, turpretim finālā tādu nebija. Ramona sāka ar saprotamākajiem, sarežģītākos atstājot uz beigām. «Programmēšanā man patīk, ka var redzēt — ir, pēc kā tiekties!» saka Ramona, kura, tāpat kā daudzas mūsdienu meitenes, teikumus beidz jautājošā intonācijā. It kā gaidītu teiktajam apstiprinājumu. Tomēr matemātikā un programmēšanā viņai nepatīk, ja kāds saka priekšā. 

Par programmēšanu sākusi interesēties 8—9 gadu vecumā, apguvusi to tehniskās jaunrades namā Annas 2, Raivja Ieviņa nodarbībās. «Sāku ar Scratch programmēšanas valodu, pēc tam ķērāmies pie citām, un tās mani aizrāva aizvien vairāk,» saka Ramona. Kopš pagājušā gada pilnveido savas prasmes Ieviņa izveidotajā Pirmajā programmēšanas skolā, visbiežāk izmantojot C++ programmēšanas valodu. 

Šogad Ramona ar dažiem klasesbiedriem piedalījās Latvijas skolu atvērto datu hakatonā. Komanda izstrādāja lietotni Rindojies.lv, lai telefonā varētu paskatīties, cik gara ir rinda Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas ēdnīcā. «Uzstādījām skolas gaitenī sensorus, kas gan neskaita cilvēkus, bet ļauj kā diagrammā redzēt, cik rinda ir gara — maza, vidēja vai liela,» stāsta Ramona. Lietotne hakatonā dabūjusi 2. vietu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu