Vislabākais darbs • IR.lv

Vislabākais darbs

Elīna jau bērnībā zināja, ka gribēs lielu ģimeni. «Vienkārši tāda iekšēja sajūta.» Vīrs Roberts saka: «Bērni ir mans investīciju projekts. Dzīvojam taču vienreiz, un es negribu vecumā būt viens un apvainojies pansionātā.» Foto — Ieva Salmane
Ieva Alberte

Elīna Herberta (31) ir četru bērnu mamma. Tas ir viņas dzīves galvenais darbs, aicinājums un piepildījums. Pirms gada Herbertu ģimene pārcēlās uz Kuldīgu un nesen sagaidīja ceturto bērniņu

Kuru katru brīdi ir jādzimst Maksimilianam, tāpēc pie Elīnas ciemos dodos aprīļa beigās. Uz Kuldīgu. Stāvēdama centra privātmājas otrā stāva logā, viņa nokoriģē, pa kuriem vārtiņiem tikt iekšā. Katru kāpšanu uz pirmo stāvu Elīna apdomā: vai vajag, un kā varētu problēmu atrisināt bez iešanas. «Mīļais, atved gaļu, lūdzu!» viņa nosauc, kad vīrs Roberts dodas uz darbu, savu mēbeļu ražotni Midmini. Lielais puika Olivers (8) ir skolā, pa virtuvi šiverē Elīnas vīramāte Ligita, kura paņēmusi atvaļinājumu un atbraukusi palīdzēt.

Otrajā stāvā ir liels, zils piepūšamais baseins ar uzrakstu Birth Pool. Tur dzims mazais brālis. Mūsu saruna notiek bērnistabā, atlaižos Elīnai blakus uz mīksta sēžamā. Ir tik viegli kā ciemos pie savējiem. Mammai klēpī ieritinājusies apslimusī Zoja (2). Brālis Teodors (4) ir kustīgs un visādi izrādās. No Elīnas plūst miers — liels un dziļš. Pirmoreiz to pamanīju video portālā Tuesi.lv, kas aicina jaunus cilvēkus dalīties ar savu dzīves pieredzi ārpus Rīgas. Nepilnas trīs minūtes garajam video Facebook bija 109 000 skatījumu, ar to dalījās vairāk nekā pusotrs tūkstotis cilvēku. Video Elīna pastāsta, kā cilvēki samulst, kad viņa nosauc savu profesiju «mamma». Seko komentāri: «Tad jau tu neko nedari, nekas neesi, tikai mamma.» Vēl nesen viņa to dzirdēja, kad veda dēlu uz Montesori nodarbību, kur reģistrējoties bija jānosauc sava profesija. «Mamma? Tātad nerakstām neko,» atbildēja administratore. 

Elīna nenoskuma, nesadusmojās, jo viņa ir mierā ar sevi un pasauli. «Katram savs, un katram jābūt savā vietā, lai darbu varētu darīt no sirds. Es vislabāk jūtos kā mamma. Katru dienu gribu redzēt, kā bērni aug. Gribu būt klātesoša,» — tā Elīna. Bērni ir viņas piepildījums un nākotne, un par to viņa raksta arī savā blogā Storyaboutus.lv. «Jā, es esmu instagrammammma,» Elīna smejas. Ne viens vien rakstījis, ka, sekojot viņai Instagram, sagribas bērniņu.

Skolā ar prieku

Kuldīgu par savu dzīvesvietu Herbertu ģimene izvēlējās tāpēc, ka vairāki pazīstami cilvēki bija pārvākušies turp no Rīgas un izveidojuši skoliņu, kuras metodes Elīnai patika: tā ir kristīga un akreditēta līdz 6. klasei. Elīna pati beigusi Valdorfskolu, un arī dēls Olivers to apmeklēja Ādažos, taču pēdējos gados klases kļuva aizvien lielākas un sāka zust Valdorfa pedagoģijai svarīgā individuālā pieeja. «Bieži braucām uz Kuldīgu pie draugiem, un mums patika,» stāsta Elīna. Viņa te bija dzīvojusi vasarās, jo vecvecāki nāk no Kuldīgas un arī mamma uzaugusi, taču nekādi īpašumi ģimenei nav saglabājušies. Mamma ieprecējās Saulkrastos, un Herbertu ģimene sāka dzīvot netālu esošajā Skultē, jo mamma bija rokas stiepiena attālumā, lai palīdzētu mazbērnu pieskatīšanā. Kādu dienu Roberts ieminējās sievai par Kuldīgu un viņa piekrita. Nu ģimene te mīt jau gadu. «Kuldīga ir ideāla. Viss ir piecu minūšu attālumā, loģistika tik viegla. Un pats galvenais — Oliveram patīk iet uz skolu, viņš mācās ar prieku.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu