Ūdens ir lēts • IR.lv

Ūdens ir lēts

Mārtiņš Galenieks

Pudelēs pildīta dzeramā ūdens pārākums par to, kas tek no krāna, ir ilūzija, par ko maksājam dārgi ne tikai ar maciņu. Tā ražošanas, izplatīšanas un patēriņa nodarītais posts videi ir liels un reāls

Iztiekot trīs dienas bez ūdens, cilvēkam vairs nebūs jāuztraucas par to, kādu ietekmi viņš atstās uz vidi, jo cilvēks gluži vienkārši aizies bojā. Ūdens ir tā lieta, no kuras atteikties nav iespējams pat visekoloģiskāk noskaņotajiem ļaudīm. Taču tas, kādu ūdeni izvēlamies patērēt, gan var izrādīties nozīmīgi. Uz planētas ir vietas, kur kvalitatīvs dzeramais ūdens ir problēma un pudelēs pildīts tas var būt veselības un pat dzīvības jautājums. Mēs savukārt dzīvojam zemē, kur tīra ūdens ir atliku likām un to, kas ir tikpat kā par brīvu, no krāna var dzert bez mazākajām bažām. Pirkt ūdeni pudelēs ir ne tikai bezatbildīgi no vides viedokļa, bet, godīgi runājot, arī diezgan muļķīgi.

Noteikti būs cilvēki, kuri apgalvos, ka pudeļu ūdenim ir labāka kvalitāte, garšas īpašības, ka tas ir tīrāks. Taču patiesībā tie ir mīti. «Krāna ūdens Latvijā ir visaugstākās kvalitātes, un, protams, jāskatās, kas rakstīts uz pudeles. Ja tas ir minerālūdens, tad tas ir citādi, bet, ja tas ir dzeramais ūdens, tad, pēc visiem likumiem, tam ir jābūt tādas pašas kvalitātes ūdenim, kāds tek no krāna,» stāsta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieks Sandis Dejus. «Esam veikuši aklos testus, dodot cilvēkiem degustācijā salīdzināt veikalā nopērkamo pudeļu ūdeni ar parastu krāna ūdeni, un rezultāti ir tādi, ka 50 procentos gadījumu cilvēki kļūdās.» 

Tā ir tieši puse, un līdz ar to var ar sacīt, ka objektīvu garšas atšķirību nav. Garša ir savāda maņa, un eksperimentāli ne reizi vien ir pierādīts, ka etiķete un cena liek cilvēkam subjektīvi novērtēt produktu kā garšīgāku. Taču cerēsim, ka vismaz kādam šāda informācija šo iluzoro prieciņu sabojās. Jo krāna ūdens pēc visiem parametriem ķīmiski un bioloģiski ir līdzvērtīgs tam dzeramajam ūdenim, ko pērkam veikalā, norāda Sandis Dejus, tikai iepildīts pudelēs, kuru ražošanai, pildīšanai, transportēšanai un visam pārējam tiek patērēts krietns daudzums enerģijas, kas rada siltumnīcas gāzu izmešus un citu veidu piesārņojumu, bez kuriem iztiekot, pasaule būtu labāka un tīrāka.

Ūdens ražotāju industrijas pārstāvji gan norāda, ka salīdzinājumā ar citiem pudeļu dzērieniem ūdens ekoloģiskā pēda ir neliela un iepakojums ir 100% pārstrādājams. Taču jāņem vērā, ka pasaulē katru minūti tiek saražots viens miljons ūdens pudeļu, un tas nav maz. Arī ar iepakojuma pārstrādāšanu neveicas tik labi, kā vajadzētu pat valstīs, kur atkritumu pārstrāde ir labāk attīstīta nekā Latvijā. Pat pēc optimistiskākajiem aprēķiniem, krietni mazāk nekā puse plastmasas pudeļu tiek pārstrādāta. Bet to, ka pasauli apdraud plastmasas atkritumu krīze, mūsdienās zina pat bērndārznieki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu