Tīrs bizness • IR.lv

Tīrs bizness

SIA Purenn valdes priekšsēdētājs Kristaps Kančs un valdes locekle Agate Jurkovska-Kanča. Foto — Gints Ivuškāns
Gunita Nagle

Kad Agate un Kristaps Kanči pirms pieciem gadiem izveidoja savu ģimenes uzņēmumu Purenn, kas ražo mājķīmijas preces, viņi apņēmās strādāt pēc stingriem ekoloģiskās ražošanas noteikumiem. Jau toreiz paredzēja, ka aizvien vairāk būs vajadzīga «ķīmija», kas nekaitē videi

Pirms septiņiem gadiem Agate Jurkovska-Kanča vēl bija viena no trim ekokosmētikas uzņēmuma Kiwi Cosmetics līdzīpašniecēm un piedalījās starptautiskajā bioloģiskās pārtikas produktu un kosmētikas nozares izstādē Biofach. Tā katru gadu februārī notiek Nirnbergā Vācijā. Kopā ar vīru Kristapu izstaigājot visas izstādes halles, viņi atklāja, ka zālē, kas bija atvēlēta mājķīmijas uzņēmumiem, nebija neviena no Latvijas. «Hm, kāpēc neražot ekoloģisku mājķīmiju,» toreiz Agate pajautāja Kristapam. «Tā arī sākām šo ideju auklēt.»

Lai gan Agate un Kristaps bija aizņemti katrs savā biznesā, abi 2014. gadā izveidoja ģimenes uzņēmumu videi draudzīgas sadzīves ķīmijas ražošanai. Pēc iepriekšējās pieredzes uzņēmējdarbībā bija skaidrs, ka jāgādā par eksportu un starptautisku atpazīstamību. Mērķis bija iegūt ielūgumu uz to pašu izstādi Biofach Nirnbergā. Šogad šis mērķis sasniegts — sadzīves ķīmijas hallē beidzot bija arī Latvijas uzņēmums, Kanču izveidotais Purenn. 

Piecu gadu laikā ģimene kopā ar kolēģiem panākuši, ka Purenn ieguvis starptautiski atzītu sertifikātu EcoControl, to iecienījuši Latvijā un eksportē uz sešām valstīm. Kā tas izdarīts — par to Agate un Kristaps stāsta viegli un ar smaidu.

Ķīmiķu ģimene

Kanči ir rīdzinieki, taču Purenn ražotne atrodas Jelgavā, turklāt neparastā vietā — ēkā, kas 90. gados būvēta un arī īsu laiku izmantota kā baseins. Tagad no baseina palikusi tikai grīda, kas spēj izturēt tonnām smagu slodzi, flīzētas sienas un kanalizācijas sistēma. Tieši tas, kas vajadzīgs sadzīves ķīmijas ražotnei, kuras centrā ir milzu reaktors jeb muca ar blenderi, kā smaidot paskaidro Agate. Kad reaktorā ielej izejvielas, tās tiek sajauktas, līdz izveidojas kāds no 40 Purenn produktiem.   

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu