Uz sevi vērstā pasaule • IR.lv

Uz sevi vērstā pasaule

Kadrs no filmas Govis un karalienes
Sonora Broka

Piecas Rīgas Pasaules filmu festivāla  filmas, ko vērts nepalaist garām

Tāpat kā pasaules mūzikas festivālos, arī šajā kinofestivālā, pat rūpīgi pētot programmu, nekad līdz galam neuzminēt, kāds skaņu, maņu, iespaidu un jaunas pieredzes virpulis sagaidīs. Tomēr nelielus orientierus festivāla organizatori — kinoteātris Kino Bize — sniedz. Programmai šogad izvēlēti darbi, kas padziļināti pievēršas autora klātbūtnei un pašizziņai. Te atrodamas gan autobiogrāfiskas, gan autoetnogrāfiskas filmas, gan arī vieglas kinematogrāfiskas rotaļas. Kā visu pasauli var ieraudzīt ūdens lāsē, tāpat to var saskatīt uz ekrāna festivāla seansos. 


Pastaiga / A Walk

Festivālu 25. aprīlī atklās leģendārā lietuviešu izcelsmes amerikāņu eksperimentālā kino režisora Jona Meka vienā kadrā uzfilmētais darbs Pastaiga. Lietaina 1990. gada 15. novembra diena, pelēka Ņujorka, sabozies Soho rajons, pa kuru ar kameru vienā rokā un lietussargu otrā pastaigājas Meks. Filma ir kā mūsdienās populārā aktivitāte — saruna vai pastaiga ar mākslinieku. 

Skatītājam viegli iedomāties sevi blakus Mekam, nesteidzīgi ejot pa lietū spīdīgo, nodrupušo trotuāru, piestājot pie neliela maizes veikaliņa, kafejnīcas, krustojuma. Ar katru no šīm vietām režisoram saistās kādas atmiņas, piemēram, ar koku, kuru viņš iestādījis 1967. gadā kopā ar Džordžu Mačūnu, savu tautieti un domubiedru no apvienības Fluxus. Dažubrīd stāsti šķiet kā līdzības, kā stāsts par vīrieti, kurš neko nedarīja, līdz tomēr kaut ko paveica, bet vairs nespēja atminēties, ko tieši. 

Seanss 25. aprīlī plkst. 20. Kinozinātnieka Viktora Freiberga ievads.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu