Baltā nama nekrietnuma portrets • IR.lv

Baltā nama nekrietnuma portrets

Donalds Tramps. Foto — AFP/LETA
© The New York Times News Service

Īpašā prokurora Roberta Millera ziņojums atklāj ļoti nepievilcīgu ainu: ASV prezidents Donalds Tramps melo un bieži lūdz to darīt arī saviem padotajiem

Kad 2017. gada 17. maijā ASV prezidents Donalds Tramps Baltā nama Ovālajā kabinetā sapulcināja savus padomniekus, lai apspriestu kandidātus nupat atlaistā Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) vadītāja krēslam, iezvanījās tieslietu ministra Džefa Sešonsa telefons. Viņš uz brīdi izgāja no telpas. Atgriezies kabinetā, Sešonss pavēstīja sliktu ziņu: tieslietu ministra vietnieks Rods Rodenšteins pieņēmis lēmumu ierosināt īpašu izmeklēšanu, lai izvētītu Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā. Pie reizes tai jāpārbauda Trampa aizdomīgie mēģinājumi slēpt savus sakarus ar krieviem un agrākie centieni torpedēt jau iepriekš sākto izmeklēšanu.

Tramps sašļuka krēslā. «Ak dievs!» viņš noelsās. «Tas ir šausmīgi! Tās ir manas prezidentūras beigas! Esmu d***ā!» 

Galu galā izmeklēšana nav pielikusi punktu viņa prezidentūrai, taču ilgu laiku valdības neveselīgā apsēstība ar šo procesu paralizējusi citus būtiskus darbus. Tagad divus gadus ilgušajai izmeklēšanai ir pielikts punkts, neizvirzot kriminālas apsūdzības pret Trampu. Tajā pašā laikā īpašā prokurora gandrīz 450 lapu garais ziņojums izgaismo ļoti nepievilcīgu ASV līdera portretu. Baltais nams atklājas kā mūžīgu konfliktu perēklis, kurā triumfē negodīgums: prezidents regulāri melo sabiedrībai un kolēģiem, bet pēc tam, nonākot sprukās, mudina, lai melīgus attaisnojumus publiski pauž arī viņa padotie. Pretējā gadījumā piedraudot ar atlaišanu.

Baltā nama advokāts Donalds Makgāns kolēģiem reiz sūdzējies, ka prezidents mudina viņu īstenot «trakus sūdus». Kad advokāts iebildis, Tramps viņu nosaucis par «melīgu izdzimteni».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu