Depozīta sistēma ir vienīgais pareizais ceļš • IR.lv

Depozīta sistēma ir vienīgais pareizais ceļš

3
Foto: Evija Trifanova, LETA
Ināra Šure

Latvijas iedzīvotāji un ražotāji jau tagad maksā par to, lai dzērienu iepakojumi tiktu savākti un pārstrādāti, taču pašreizējie rezultāti nav visai iepriecinoši, jo tagadējā atkritumu apsaimniekošanas sistēma lielu daļu atkritumu apglabā poligonos. Tādējādi  dzērienu iepakojuma savākšana un pārstrāde nav pārskatāma. Taču mums ir jābūt līdzatbildīgiem par tīru un sakoptu Latviju.

Depozīta sistēma pašos pamatos paredz to, ka tā līdzdarbojas jau esošai atkritumu apsaimniekošanas sistēmai, veicinot populārāko un arī dabai bīstamāko iepakojumu savākšanu un otrreizēju pārstrādi.

Protams, katra jauna projekta ieviešana prasa papildu investīcijas, un tas ir tikai pašsaprotami. Taču, vai mēs varam atteikties investēt brīdī, kad redzam – esošā apsaimniekošanas sistēma nenodrošina ražotāju iepakojuma savākšanu? Vēl vairāk, tā var sagādāt valstij un tās iedzīvotājiem maksāt smagas sankcijas Eiropas Savienībai par Vienreizlietojamās plastmasas direktīvas mērķu nesasniegšanu. Proti, līdz 2025. gadam katrai dalībvalstij ir jānodrošina 77%, bet līdz 2029. gadam – 90% vienreizējo plastmasas pudeļu ar vāciņiem savākšanu un otrreizēju pārstrādi. Vai mēs to varam nodrošināt pie esošās sistēmas?

Ražotājiem ir pamatotas bažas, ka tas nav iespējams.

Depozīta sistēma ir vienīgais ceļš, kas var nodrošināt efektīvu rezultātu sasniegšanu 2-3 gadu laikā.

To ir sapratušas arī citas Eiropas valstis, kur depozīta sistēma vēl nedarbojas. Piemēram, Malta plāno ieviest depozīta sistēmu līdz 2020. gadam, Portugāle – līdz 2022., bet Rumānija un Slovākija – līdz 2022. gadam. Ko gaida Latvija?

Dzērienu ražotāju vidū ir vienota izpratne par to, ka ritenis nav jāizgudro no jauna, lai rūpētos par efektīvu apgrozībā laistā iepakojuma savākšanu un pārstrādi ar depozīta sistēmas palīdzību. Tāpēc starp nozari pārstāvošajām organizācijām ir vienošanās par sistēmas atbalstīšanu. Mēs esam gatavi sadarbībai ar valsti, lēmumpieņēmējiem un mazumtirgotājiem, lai ieviestu neatkarīgu, efektīvu depozīta sistēmu.

 

Autore ir Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja

Komentāri (3)

zhilkin.jame66 23.04.2019. 22.47

Jūs varat maksāt par 40% mazāk par elektroenerģiju, nekādā veidā maldinot vai pārkāpjot likumu! Es iesaku visiem izlasīt šo rakstu – http://most.tk/ecoenergy Es to esmu izmantojis kopš decembra, un rēķins patiešām ir kļuvis mazāks!z

0
0
Atbildēt

0

QAnon 23.04.2019. 11.08

Piebildīšu. ES ir jābūt vienotai stikla taras standartizācijai, lai alus un bezalkoholisko dzērienu 0.5 un 1l stikla pudeles būtu vienādas visā ES un visur tās pieņemtu, tas pats jāattiecina uz lētā šņabja un vīna pudelēm.

0
0
Atbildēt

0

QAnon 23.04.2019. 10.57

Depozītu sistēma nedotu iespēju krievu militārista – deģenerāta, dēlēna, Putina favorīta, Vienotības pidarasu un SC staļinistu ievēlētā Vējoņa paspārnē izveidotām firmām raust miljonus uz Getliņos noglabātām un mežos, ūdeņos un uz laukiem izmestām izejvielām.
Depozītu sistēmai nav vajadzīgas investīcijas, jo firmas, kas pieņemtu stiklu, alumīniju un Pet pudeles, tāpat labi nopelnītu, pārdodot izejvielas. Bundžiņu alumīnijs 100% atgrieztos apritē, Pet pudeļu nepietiek sintētisko šķiedru ražošanai, tas pats ar stiklu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu