Žurnāls: Kurš atbildēs par "Rigvir" reģistrāciju? • IR.lv

Žurnāls: Kurš atbildēs par “Rigvir” reģistrāciju?

3
Latvijas medikaments "Rigvir". Foto: Lita Krone, LETA

Kurš atbildēs par zaudējumiem, ko radījis nekvalitatīvais pretvēža preparāts Rigvir, ceturtdien vaicā žurnāls Ir? Savu uzvaras gājienu tas sāka pirms 15 gadiem, kad valdību vadīja Einars Repše un veselības ministre tajā bija Ingrīda Circene.

Rigvir jau 15 gadus bija Zāļu reģistrā, astoņus — kompensējamo zāļu sarakstā un četrus gadus — melanomas ārstēšanas vadlīnijās, lai gan jau kopš pašas preparāta reģistrācijas ir zināms, ka par tā efektivitāti nav mūsdienīgu zinātnisko pierādījumu.

Ir nolēma izsekot Rigvir uzvaras gājienam un identificēt amatpersonas, kas pieņēmušas lēmumus. Sākums meklējams 2004. gadā — neilgi pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, kad valdību vadīja Einars Repše un veselības ministre bija Ingrīda Circene (Jaunais laiks), kuri vēlāk ar lielu entuziasmu iesaistījušies Rigvir popularizēšanā.

Tomēr par zāļu reģistrāciju atbildīgajā institūcijā Zāļu valsts aģentūrā Ir tā arī neizdevās atrast nevienu amatpersonu, kas uzņemtos atbildību par Rigvir reģistrāciju un pārreģistrāciju 2009. gadā. Turklāt Ir noskaidrotais rada nopietnus jautājumus, vai reģistrācija vispār ir notikusi godprātīgi.

Jau 2017. gadā Ir atklāja, ka Rigvir pārreģistrācijā 2009. gadā tika ignorēts pašas ZVA nolīgtā eksperta Viestura Baumaņa kategoriski negatīvais slēdziens. Baumanis, viens no molekulārās bioloģijas pamatlicējiem Latvijā, toreiz secināja, ka ražotāja dokumentos nav precīzu datu par preparāta devām un pacientu diagnozēm, bet atsevišķi pieteikuma formulējumi «robežojas ar šarlatānismu».

Atbildību par Rigvir ilgo noturēšanos valsts izveidotajā onkoloģisko slimību ārstēšanas sistēmā var prasīt arī no Daces Baltiņas, kas kopš 2014. gada ir Veselības ministrijas galvenā onkoloģe un ir līdz šim saglabājusi amatu, kaut arī no 2016. gada jūnija kļuvusi arī par Starptautiskā Viroterapijas centra direktori. Baltiņa vismaz 17 gadus ir bijusi amatos, kuros var ietekmēr ar Rigvir atzīšanu saistītos lēmumus.

Tagad ministre Ilze Viņķele (A/P) paziņojusi, ka no 1. maija ministrijā strādās cits galvenais onkologs. Taču izvērtēt amatpersonu atbildību ministre negrasās — tas esot «sarežģīti».

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (3)

PolinaIost84 21.04.2019. 21.20

Познакомлюсь с парнем!
М︍е︍н︍я︍ з︍о︍в︍у︍т︍ ︍Полина, м︍н︍е︍ ︍23,︍ с︍т︍р︍о︍й︍н︍а︍я︍,︍ в︍е︍с︍е︍л︍а︍я︍ и︍ с︍о︍в︍с︍е︍м︍ н︍е︍ ︍с︍к︍р︍о︍м︍н︍а︍я︍)︍)︍
Ф︍o︍т︍о︍ и︍ т︍е︍л︍e︍ф︍о︍н︍ в︍ ︍а︍н︍к︍е︍т︍е︍ —->> http://18pops.com

0
0
Atbildēt

0

J.Biotops 19.04.2019. 11.26

“Kurš atbildēs par zaudējumiem…” – skaidrs, ka neviens neatbildēs. Valsts aģentūras netiek taisītas, lai par kaut ko atbildētu.
Pie tam šoreiz minēto zaudējumu lielums nemaz nav aprēķināms. Pilnā rēķinā būtu jāiekļauj visi iluzoras (ne)ārstēšanas dēļ zaudētie cilvēku dzīves gadi.

0
0
Atbildēt

0

wladimirvolnof 18.04.2019. 11.07

Jūs varat maksāt par 40% mazāk par elektroenerģiju, nekādā veidā maldinot vai pārkāpjot likumu! Es iesaku visiem izlasīt šo rakstu – http://most.tk/ecoenergy Es to esmu izmantojis kopš decembra, un rēķins patiešām ir kļuvis mazāks!s

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu