Zane Apiņa, zirgu masiere • IR.lv

Zane Apiņa, zirgu masiere

Daudzi fizioterapeiti būtu priecīgi, ja arī cilvēkam būtu aste, jo tā brīnišķīgi izstaipa mugurkaulu līdz pat galvai, smaida zirgu masiere Zane Apiņa. Foto — Ieva Salmane
Marija Leskavniece

Sapnis par zirgiem Zanei bija jau bērnībā. Tomēr jāšanas sports ir dārgs. Ģimenei tādu līdzekļu nebija. Tikai mācoties vidusskolā, klasesbiedrene pastāstīja, ka netālu no Zanes mājām — Langstiņos — ir staļļi. Izrādījās, ka iespēja jāt ar zirgu tur nav tik dārga. Turklāt, ja palīdzēja darbos, varēja to darīt biežāk. Studiju laikā staļļa saimnieki Zanei uzticēja vienu zirgu. Un viņa sāka strādāt par zirgkopi. 

Zirgs bija stīvs, ne pārāk labi kustējās, un Zane meklēja iespējas, kā palīdzēt. «Gūglēju un sapratu, ka ārzemēs zirgu masieris ir normāla profesija.» Latvijā tobrīd neviena šāda speciālista nebija. Zane izmācījās par cilvēku masieri un devās uz Vāciju, lai strādātu par jātnieka palīgu un nopelnītu naudu zirgu masāžas kursiem ārzemēs. «Pēc tam to pašu darīju Anglijā, tur arī sāku mācīties.» Atgriežoties Latvijā, viņa vēl turpināja strādāt arī staļļos. Taču nu jau trīs gadus zirgu masāža ir Zanes pamatnodarbošanās.

Pēdējos laikā parādījušies vēl citi zirgu masieri, tomēr šādas profesijas klasifikatorā joprojām nav. Uzņēmuma darbības sfēra reģistrēta kā citi neklasificēti profesionālie pakalpojumi, smejas Zane. Un algu viņa var saņemt vienkārši kā sava uzņēmuma vadītāja, nevis speciāliste.   

Cilvēki, kuriem jāšana ir hobijs, profesionāli sportisti un sporta amatieri, uzskaita Zane. Klienti ir visdažādākie. Masiera palīdzība noder katram zirgam, jo jāšana ar jātnieku nevienam dzīvniekam nav dabisks stāvoklis. Vispatīkamāk, ja cilvēks zvana un saka, ka vēlas tikai noteikt zirga vispārējo veselības stāvokli, nevis meklē masiera palīdzību tikai dažas nedēļas pirms mačiem, jo zirgs vairs nav spējīgs normāli pastaigāt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu