No tualetēm pie mums • IR.lv

No tualetēm pie mums

2
No kreisās: Reinis Pētersons, Anete Konste ar komiksu sērijas The Life of I grāmatu rokās un Una Rozenbauma ar introvertu mēteli. Foto — Kristīne Madjare
Raivis Vilūns

Latvijas Dizaina gada balvu saņēmušie literatūru popularizējošās #iamintrovert kampaņas autori Una Rozenbauma, Anete Konste un Reinis Pētersons stāsta, ka, pirms beidzas finansējums, gribētu vēl uztaisīt introvertu tamponus

Mēs esam lepni būt introverti — 2017. gadā bija rakstīts uz viena no Latvijas literatūras popularizēšanas kampaņas #iamintrovert plakātiem Londonas grāmatu tirgū. Šobrīd, kad kampaņa ir saņēmusi Latvijas Dizaina gada balvu, tā, šķiet, ir apsteigusi sākotnējo mērķi, un introvertie rakstnieku tēli kļuvuši par zīmolu, kuru iekāro arī citu valstu pārstāvji. Lai arī laika gaitā projektam roku pielikuši daudzi talantīgi cilvēki, tās stūrakmens ir idejas autore Una Rozenbauma, publiciste un platformas Latvian Literature pārstāve Anete Konste un mākslinieks Reinis Pētersons.

Sāka ar manifestu

2018. gadā Latvijai, Lietuvai un Igaunijai prestižajā literatūras pasākumā — Londonas grāmatu tirgū — bija paredzēts goda viesu statuss ar īpaši atvēlētiem stendiem un prezentācijām. Lai kārtīgi sagatavotos, jau gadu iepriekš latviešu rakstniecības popularizēšanas platforma Latvian Literature uzaicināja pieredzējušo reklāmisti Unu Rozenbaumu izstrādāt priekšlikumus kampaņai. 

Viņas pirmais piedāvājums bija runāt par mūsu talantīgajām sievietēm un izcelt, cik daudz latviešiem ir rakstnieču; otrs variants paredzēja, ka komunikācija notiktu ar dzeju. Pēdējā ideja bija par introvertiem. «Šis trešais variants mūs uzrunāja visvairāk,» atminas Anete Konste un piebilst, ka ideja saskanējusi ar to, kāds ir latviešu autors.  

Pirmajam izmēģinājuma placdarmam — 2017. gada Londonas grāmatu tirgum — bija paredzēti teksti, video un komiksi. «Galvenais bija manifests, vienojāmies, ko gribam pateikt,» saka Una, uzsverot, ka šajā manifestā Anete esot brīnišķīgi aprakstījusi, kāpēc latviešiem jālepojas ar to, ka viņi ir introverti. «Latvija ir viena no introvertākajām valstīm pasaulē. Mums bieži vien ir grūti uzsākt sarunu ar svešinieku vai uzstāties publikas priekšā. Bet tas nenozīmē, ka mums nav, ko teikt. Protams, ir! Par laimi, pasaulē ir divi risinājumi — literatūra un internets! Vai citādi mēs būtu sarakstījuši visas šīs grāmatas? Vai mēs ierindotos starp valstīm ar ātrāko internetu?» bija rakstīts uz plakāta pie Latvijas stenda. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu