Saņem naudu, bet strādā citi • IR.lv

Saņem naudu, bet strādā citi

1
Foto — LETA
Liene Barisa-Sermule, Re:Baltica

Ko īsti Rīgas domes deputāts Sandris Bergmanis ir paveicis, par 46 tūkstošiem eiro konsultējot Rīgas Satiksmi?

Agrāk jau atklātajiem skandalozajiem līdzekļu izšķērdēšanas gadījumiem pašvaldības uzņēmumā Rīgas Satiksme (RS) pievienojas vēl viens — Saskaņas deputāts un viens no daudzajiem politkonsultantiem Sandris Bergmanis pārskatos par padarīto ir norādījis darbus, kurus veikuši citi un kas padarīti jau pirms viņa parādīšanās uzņēmuma algu sarakstos.

Pēc Ernst & Young audita jau februārī toreizējais RS pagaidu vadītājs Anrijs Matīss medijiem atklāja, ka pašvaldības uzņēmums gadā tērējis aptuveni miljonu eiro dažādām apšaubāmām konsultācijām. Piemēram, pērn algoti 46 konsultanti, bet tagad lielākā daļa līgumu esot lauzti. Beidzot Re:Baltica ir parādījusies līdz šim nebijusi iespēja izpreparēt viena šāda konsultanta — Rīgas domes deputāta Sandra Bergmaņa — lietu. Pēc gandrīz pusgadu ilgiem mēģinājumiem sarunāt ar viņu interviju tagad ir pieejami gan paša konsultanta pārskati, gan uzņēmuma viedoklis un citu iesaistīto pušu skaidrojumi.

Par RS konsultantu Bergmanis kļuva  2017. gada 21. jūlijā — mēnesi pēc tam, kad tika ievēlēts Rīgas domē. Viņš bija viens no Saskaņas deputātiem, kurus iecēla par konsultantiem pašvaldības uzņēmumos, bet darbības efektivitāti ne uzņēmums, ne Rīgas dome kā uzņēmuma kapitāldaļu turētājs vispār nemērīja. Viens no šiem deputātiem — Igors Solovjovs, kurš darbojās kā konsultants Rīgas namu pārvaldniekā — intervijā TV3 pat atzina, ka daļa saņemtās algas bija jāiemaksā partijas Saskaņa kasē. Arī RS dāsni algoto deputātu deklarācijas liecina par lieliem pārskaitījumiem Saskaņai.

Bergmaņa alga RS ir iespaidīga ne tikai salīdzinājumā ar vidējo algu Latvijā (1004 eiro pirms nodokļiem par pilnas slodzes darbu), bet arī ar viņa paveikto. Bergmanis 2700—2800 eiro ir saņēmis faktiski par vienu pienākumu mēnesī, rāda viņa paša Re:Baltica rīcībā nodotie pārskati.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu