«Skumji redzēt, kā sadeg daļa no mums pašiem»* • IR.lv

«Skumji redzēt, kā sadeg daļa no mums pašiem»*

16
Nākamajā rītā pēc ugunsgrēka inspektori izvērtē postījumu apmēru. Foto — AFP/LETA

* Francijas prezidenta Emanuēla Makrona tvīts vakarā, kad dega Parīzes Dievmātes katedrāle

Pirmdien pulksten 18.20 atskanēja pirmā ugunsgrēka trauksme Parīzes Dievmātes katedrālē, taču pēc apskates nekas netika atklāts. Tikai vēl pēc 20 minūtēm ar otrajiem trauksmes signāliem tika izsaukti ugunsdzēsēji — bija izcēlies ugunsgrēks pasaulē slavenākajā katedrālē. 400 ugunsdzēsēju cīņa ar uguni katedrālē, kuru ik gadu apmeklē vismaz 13 miljoni cilvēku, ilga 15 stundas, pilnībā to izdevās apdzēst tikai otrdienas rītā.

Uguns nopostīja divas trešdaļas katedrāles jumta seguma, liesmu pārņemta sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile. Izdegusi arī katedrāles iekšējā koka apdare. Taču ugunsdzēsējiem izdevās izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru — katedrāles galveno celtni un abus galvenos torņus. Tāpat izdevās novērst liesmu izplatīšanos uz ziemeļu puses zvanu torni un tā sagrūšanu. No uguns paglābta arī katedrāles mākslas darbu un svētlietu kolekcija, teica Parīzes mērs Anna Idalgo. Milzīgajā ugunsgrēkā nebija cilvēku upuru, viegli ievainots tika viens ugunsdzēsējs.

Tagad būs jānosaka celtnei nodarīto postījumu apjoms. Francijas izmeklētājiem ir aizdomas, ka ugunsgrēks izcēlās renovācijas darbu dēļ, jo uguns sākās vietā zem sastatnēm. Pagaidām Francijas varas iestādes Dievmātes katedrāles degšanu izmeklē kā nejaušu aizdegšanos, citas versijas nav izvirzītas.

Francijas prezidents Emanuels Makrons apsolīja, ka Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atjaunota. Pirmdienas vakarā, redzot uguns pārņemto slaveno katedrāli, līderis izsūtīja tvītu: «Mūsu Parīzes lēdija ir liesmās. Jūtu līdzi visiem katoļiem un visiem frančiem. Tāpat kā ikvienam tautietim, arī man šovakar ir skumji redzēt, kā sadeg daļa no mums pašiem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu