Mauriņš nokalst • IR.lv

Mauriņš nokalst

3
Aivars Ozoliņš

Latvijas Zemnieku savienības kongress bija par oligarhu norietu

Ziņas par Latvijas Zemnieku savienības kongresu pagājušās nedēļas nogalē bija labas ziņas Latvijai. Tās atgādināja par kāda laikmeta lēnām, tomēr beigām Latvijas politikā.

Nesenie «saimnieki savā zemē» sestdien Jelgavas pilī palaida savu gandrīz vai mūžīgo priekšnieku Augustu Brigmani, kā viņš pats ironizēja, atjaunot pērn nokaltušo mauriņu pie mājas, un brašojās, ka viņiem viss atkal plaukšot un zelšot. Taču vēlmju domātājiem kārtējā realitātes pārbaude nāca jau pirmdien, kad valdības koalīcijas partijas vienojās par atbalstu vienam Valsts prezidenta amata kandidātam. Bijušajai premjerministra partiju apvienībai tas bija sāpīgi ne tikai tāpēc, ka šis kandidāts ir tai nederīgais Egils Levits. Vēl vairāk tāpēc, ka valsts augstākās amatpersonas izvēlē «zaļajiem zemniekiem» trīs iepriekšējās reizēs bija izšķirīga teikšana, bet šoreiz vairs nav nekādas.

Gan jau Brigmanis šo jauno stīvdrēbi jūt. Viņš bija pie pašpasludināto Ulmaņa partijas mantinieku stūres veselus 19 gadus — gadu ilgāk nekā savulaik Saldus rajona kompartijas pirmā sekretāra galvenais priekšnieks Leonīds Brežņevs PSKP ģenerālsekretāra amatā. Vesela paaudze Latvijā piedzima, izauga, pabeidza skolu, bet «zemniekus» vadīja tas pats «vecais komunists» Augusts. Turpmāk viņš būs tikai viens no diviem vietniekiem biškopim Armandam Krauzem, kuram kā Pāvila Rozīša Cepļa leitnantam Sausajam nu būs iespēja nolaist uz grunti «plaukstošu uzņēmumu».

Pat kongresa norise bija «zemniekiem» nelāgi netradicionāla. LZS dibinātā kora vietā, kas parasti dziedāja iepriekšējos kongresos, šoreiz bija ieradies partijas Latvijai un Ventspilij priekšnieks Lembergs, kurš agrāk nekad šādā LZS saietā nebija piedalījies. Kā tiesā nesen teica prokurors, «apsūdzētajam Aivaram Lembergam ir bijusi tieksme uzurpēt varu un izmantot šo varu savos savtīgos nolūkos». Taču nupat laikam draud iet zudumā investīcijas politiskajā uzņēmumā, kurā viņam akcijas kopš 1998. gada, kad par LZS priekšsēdi uz īsu laiku kļuva Strujevičs no Ventspils. Un tas notiek brīdī, kad pašam tiesā tuvojas «x stunda», kurai, kā varam lasīt «oligarhu sarunās» Rīdzenē, Lembergs ar Šleseru meklēja «savu» prezidentu, kurš tad «palīdzētu». Prokurors prasa piespriest viņam astoņus gadus cietumā un mantas konfiskāciju. Lai arī kā advokāti vilktu garumā procesu, nākamā prezidenta pilnvaru laikā spriedums noteikti būs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu